Investigation of strategic planning awareness of healthcare professionals - EKİZ KAVUKOĞLU, TUTKU; İŞCİ, EMRE (My University, 2023)
Stratejik planlama, hastanenin vizyon, amaç ve hedefleri ile kritik başarı göstergelerine ulaşmak için tüm çalışanların seferber edildiği bir süreçtir. Etkili bir stratejik planlama sürecinin uygulanabilmesi, hastane yönetiminin yanı sıra sağlık hizmeti sunumunda önemli rol oynayan sağlık profesyonellerinin sürece ilişkin farkındalığına bağlı olmaktadır. Bu nedenle sağlık çalışanlarının stratejik planlama farkındalıklarının hangi değişkenlerden etkilendiğini anlamak yönetim bilimleri açısından önem arz etmektedir. Buradan hareketle araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarının stratejik planlama farkındalıklarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Veriler, İstanbul'da (Türkiye) faaliyet gösteren özel hastanelerde çalışan 450 sağlık çalışanına yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini test etmek için Amos programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi ve SPSS programı kullanılarak açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Araştırmada üst kademe yönetimin stratejik planlama farkındalığının idari görevi olmayanlara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yanı sıra araştırmada klinik birim çalışanları ile idari birim çalışanlarının stratejik planlama farkındalığı karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık olmadığı bulgusu elde edilmiştir. Stratejik planlama hastanelerin geleceğini şekillendirmede bir rehber görevi görmektedir. Sağlık profesyonelleri ise hastaneleri bu geleceğe taşımada en kritik görevi üstlenecek konumdadır. Bu nedenle sağlık çalışanlarının stratejik planlama farkındalığının hastane yönetimi tarafından arttırılması gerekmektedir

Strategic planning is a process in which all employees are mobilized to achieve the hospital's vision, goals, and bjectives and critical success indicators. The implementation of an effective strategic planning process depends on the awareness of the health professionals, who play an important role in the delivery of health services, as well as the hospital management. For this reason, it is essential for management sciences to understand which variables affect the strategic planning awareness of healthcare professionals. With this background, the aim of the research is to examine the strategic planning awareness of health workers in terms of various variables. The research is a cross-sectional and descriptive study. Data were collected by face-to-face survey method on 450 healthcare professionals working in private hospitals operating in Istanbul (Turkey). To test the construct validity of the scale, confirmatory factor analysis using the Amos program and explanatory factor analysis using the SPSS program were applied. It was determined that the strategic planning awareness of the senior management is higher than those who do not have administrative duties. In addition, it was found in the study that there was no significant difference in the strategic planning awareness of clinical unit employees and administrative unit employees. Strategic planning acts as a guide in shaping the future of hospitals. Health professionals, on the other hand, are in a position to undertake the most critical task in carrying hospitals to this future. For this reason, it is necessary to increase the strategic planning awareness of healthcare professionals by the hospital management.
Sağlık çalışanlarının stratejik planlama farkındalığının incelenmesi
Keywords: Stratejik Planlama Farkındalığı; Sağlık Çalışanları; Hastaneler; Stratejik Planlama; Sağlık Sektörü; Strategic Planning Awareness; Healthcare Professionals; Hospitals; Strategic Planning; Health Sector