Hastanelerde duygusal emeğin bireysel iş performansına etkisinde örgütsel sinizmin rolü - Arı, Hüseyin (My University, 2018)
Bu alışmanın amacı hastanelerde duygusal emeğin bireysel iş performansına etkisinde örgütsel sinizmin rolünü belirlemektedir. Çalışma, sağlık hizmetinin sunumu sırasında duygusal emeği sergileme gerekliliği ve bireysel iş performansına etkisini incelenmesi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca, söz konusu etkinin örgütsel sinizm bağlamında araştırılması bu çalışmanın özgün değerini oluşturmaktadır. Yüzeysel duygusal emek ile zayıf negatif yönde (p=0,01, r= -0,144) derin duygusal emek ile zayıf pozitif yönde (p=0,05, r= 0,100) olmak üzere bireysel iş performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Örgütsel sinizmin alt faktörü olarak duygusal örgütsel sinizm ile bireysel iş performansı arasında negatif yönlü anlamlı (p=0,01, r= -0,158) zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları göstermiştir ki hemşirelerin örgütsel sinizm ortalaması (2,45 ± 0,91) ve duygusal emek ortalaması (2,86 ± 0,76) beklenenden düşüktür. Örgütsel sinizm ortalamasının bu şekilde çıkmasında statü veya gelir kaybı yaşama endişelerinin rol oynadığı, duygusal emek ortalaması için ise yapılan işin doğasını özümseyememe ya da çalışma şartlarının bu yönde motivatörleri içermemesi şeklinde yorumlanmıştır.Sonuçta, sağlık işletmelerinde duygusal emek önemlidir ve derin duygusal emek bireysel iş performansı üzerinde az da olsa olumlu etkiye sahiptir. Ancak örgütsel sinizm beklenenin aksine bireysel iş performansı üzerinde duygusal örgütsel sinizm hariç olmak üzere açık bir etkiye sahip değildir.

This master thesis’s aim was to investigate the role of organizational cynicism for the effect of emotional labor on individual work performance. The study has importance from the point of that emotional labor is required while serving and from the point of investigating its effect on individual performance. Also, researching the effect within the scope of organizational cynicism comprises genuine value of this study. There is poor negative relation (p=0,01, r= -0,144) between surface acting and individual work performance. In addition, there is poor positive relation (p=0,05, r= 0,100) between deep acting and individual work performance. It was detected that there was poor negative relation (p=0,01, r= -0,158) between emotional organizational cynicism as sub factor of organizational cynicism and individual work performance. Research results indicated that nurses' level in both organizational cynicism (2,45 ± 0,91) and emotional labor (2,86 ± 0,76) were low. While the cause why organizational cynicism average was low was interpreted being covered up cynical attitudes in order to not losing any status and income, as to emotional labor, it was interpreted not being internalized the nature of job, or working conditions was not include the motivators to display emotional labor.As a result, emotional labor is important and deep acting has positive poor effect on individual work performance. However, organizational cynicism, contrary to expected, does not have apparent effect on the individual work performance except for emotional organizational cynicism.
Keywords: bireysel iş performansı emotional labor; Cynicism; Değerlendirme; duygusal emek; Evaluation; Health services administration; individual work performance; Organizational behavior; organizational cynicism; Örgütsel davranış; örgütsel sinizm; Performance; Performans; Sağlık hizmetleri yönetimi; Sinizm; Social aspects; Sosyal yönleri