Sosyal bilgiler dersinde sınıf içi geri bildirim uygulamalarının öğrenci başarısına etkisi - Işık, Selda (My University, 2024)
Eğitim sisteminin kontrol öğesi olan değerlendirme, biçimlendirici değerlendirme amacıyla yapıldığında öğrenci gelişimini destekler. Geri bildirim öğrencinin eksiklerini görmesi yanlışlarını düzeltmesi açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı, ortaokul 6.sınıf sosyal bilgiler dersi öğretim programında yer alan “yönetime katılıyorum” ünitesinin kazanıma dayalı ders tasarımı ile işlenişi sırasında sınıf içi ölçme ve durum belirleme uygulamalarında derecelendirmeli puanlama anahtarı ile verilen geri bildirimin, öğrenci başarısına olan etkisini görmektir. Bu araştırma ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen temel alınarak tasarlanan nicel bir araştırmadır. Araştırma Kocaeli ili Gebze ilçesindeki bir devlet okulunda yapılmıştır. Araştırmanın örnekleminde kolay ulaşılır örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmacının sosyal bilgiler öğretmeni olarak dersine girdiği iki 6.sınıf, biri deney grubu diğeri kontrol grubu olarak 55 öğrenci üzerinde çalışma yapılmıştır. Çalışmanın ilk adımı olarak deney ve kontrol gruplarına ön test olarak Sosyal bilgiler başarı testi uygulanmıştır. Daha sonra her iki gruba da on altı ders saatlik, altı kazanım programa dayalı ders tasarımı ile işlenmiştir. Her bir kazanımı ölçen 6 açık uçlu sınav yapılmıştır. Deney grubu öğrencilerine analitik puanlama anahtarı ile geri bildirim verilmiş; kontrol grubu öğrencilerine ise geri bildirim olmaksızın genel izlenimli puan verilmiştir. Çalışmanın sonunda deney ve kontrol gruplarına sosyal bilgiler başarı son testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın hipotezini: “Derecelendirmeli puanlama anahtarı ile geri bildirim alan deney grubu öğrenci başarılarının; geri bildirim almayan kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı fark göstereceği” oluşturmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre analitik dereceli puanlama anahtarı ile geri bildirim alan deney grubu öğrencilerinin; geri bildirim almaksızın bütüncül puanlama anahtarı ile sadece puan bilgisi verilen kontrol grubu öğrencilerine göre son test sosyal bilgiler akademik başarı puanlarında anlamlı bir fark görülmüştür. Dereceli puanlama anahtarı ile geri bildirim alan öğrencilerin kendini tanıma, eksik ve hatalı öğrenmelerini biçimlendirme fırsatı bulması nedeniyle sınıf içi ölçme- değerlendirme çalışmalarında Dereceli Puanlama Anahtarı kullanılması önerilmektedir.

The assesment, the control element of the educational system, supports the student develeopment when it is done for the purpose of formative assessment. Feedback is essential for the students to see their weaknesses and correct their mistakes. The purpose of this study is to examine the effect of feedback given with a graded scoring rubric during in-class assessment and situational determination practices on student achievement during the implementation of the 'I Participate in Governance' unit in the 6th grade Sovial Studies curriculum, bahsede on achievement-oriented lesson design. This research is a quantitative study designed based on a pretest-posttest control group quasi-experimental design. The research was conducted in a public school in Gebze district of Kocaeli province. Convenience sampling method was preferred in the sample of the research. The study was conducted on 55 students, with two 6th grade classes taught by the researcher as a social studies teacher, one serving as the experimental group and the other as the control group. As the first step of the study, a Social Studies achievement test was administered to both experimental and control groups as a pretest. Then, both groups were taught using a lesson design based on six competencies for sixteen lesson hours. A total of six open-ended exams assessing each competency were conducted. Feedback was provided to the experimental group students using an analytical scoring rubric, while the control group students were given holistic scores without feedback. At the end of the study, a posttest Social Studies achievement test was administered to both experimental and control groups. The data obtained were analyzed using the SPSS package program. The hypothesis of the study is: The academic achievements of experimental group students who receive feedback with a graded scoring rubric will differ significantly from those of control group students who do not receive feedback. According to the findings of the study, experimental group students receiving feedback with an analytical scoring rubric showed a significant difference in posttest social studies academic achievement scores compared to control group students who only received holistic scoring without feedback. Due to the opportunity for students receiving feedback with a graded scoring rubric to recognize themselves and shape their deficiencies and misconceptions, the use of a graded scoring rubric in in-class assessment and evaluation practices is recommended.
The effect of in-class feedback practices on student success in social studies course
Keywords: biçimlendirici değerlendirme; bütüncül puanlama anahtarı; Dereceli puanlama anahtarı; feedback; formative assesment; geri bildirim; Graded scoring rubric; holistic scoring key; Social Studies; Sosyal Bilgiler