Türk hukukunda gayrimenkul yatırım ortaklıkları - Uyar, Mustafa (My University, 2009)
Gelişmekte olan Türkiye’de, hızla artan bir şekilde nitelikli gayrimenkul talebi vardır. Söz konusu ihtiyaca karşın, sektörünün hâlihazırda, kayıt dışılık, kurumsallaşamama ve finansman gibi yapısal sorunları bulunmaktadır. Tüm bu sorunların çözümü noktasında, Gayrimenkul yatırım ortaklıkları bir model olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, ağırlıklı olarak gayrimenkullerden oluşan portföyü işletmek üzere kurulan, riskin dağıtılması, kamuyu aydınlatma ve uzun vadeli yönetim ilkeleri ışığı altında faaliyet gösteren ve uzman kişiler tarafından yönetilen kayıtlı sermayeli halka açık anonim ortaklık statüsünde olan bir sermaye piyasası kurumudur. Türk hukukunda GYO’lar üç farklı türde kurulabilirler: (1) Belirli bir projeyi gerçekleştirmek amacıyla süreli, (2) belirli alanlarda yatırım yapmak amacıyla süreli veya süresiz, (3) amaçlarında bir sınırlama olmaksızın süreli veya süresiz. Alt yapı GYO’ları ise, belirli alanlarda yatırım yapmak amacıyla kurulan GYO türüne girmektedir. GYO’ların işlevlerini yerine getirebilmesi için kurum hakkındaki düzenlemenin tebliğ ile değil kanun ile yapılması gerekmektedir. Bunun haricinde vergi muafiyeti ve temettü dağıtımı esasları hakkında, kurumun kaynağı olan ABD hukuku düzenlemesinin ülkemizde de kabul edilmesi gerekmektedir.

There is an ascending real estate demand in developing country, Turkey. Despite this demand, the real estate market faces some structural problems like black market, uninstitutionalization, financing. The Real Estate Investment Trust appears as a model at the solution for these problems. Real Estate Investment Trust, is a kind of capital market corporation which is established on managing a portfolio composed of real estates by distributing the risk, enlightining the public under long term management principles. This corporation is managed by an expert board and has registered capital, is publicly held and incorporated company. In Turkish law, REIT.s can be established as three kinds. 1. Time bounded, in order to realise a specific Project, 2. Time bounded or unbounded , in order to invest in specific fields, 3. Time bounded or unbounded, with no field limit. Infrasturcture REIT.S are the REITs which are establisted to invest in certain fields. For REITs to accomplish its functions, the legal arrengements regarding the REITS has to be done by law not by notification. The legal arrengements regarding tax exemption and dividend in our country has to be accepted as in USA law since REITs are originated from this country.
Keywords: Gayrimenkul; Hukuk_Türkiye; Özel Hukuk; Yatırım_Hukuk