Bakır (II) ağır metal iyonlarının gideriminde polianilin/biyokömür kompozit malzemenin sentezi ve doğrusal olmayan model ile modellenmesi - ÖZVEREN, UĞUR (My University, 2019)
Su, tabiyatın varlığı ve insan hayatı için en önemli bileşiklerden biridir. Günümüzde sanayileşmenin artması ve endüstriyel üretimin bir sonucu olarak ağır metaller temiz su kaynaklarını kirletmektedirler. Endüstriyel üretim sonucu oluşan ağır metallerin de en başında bakır (II) iyonları gelmektedir. Özellikle baskı elektrik ve elektronik devre üretimi olmak üzere; kağıt üretimi, silikon sentezi, ahşap koruma, gübre üretimi, petrol rafinasyon işletmeleri, boya ve pigment üretimi, çelik ve benzeri metal sektörü, motor ve motorlu araç üretimi, uçak sanayi ve metal sanayinin atıklarında yüksek oranda bakır (II) iyonları bulunmaktadır. Bakır (II) iyonları eser miktarda bulunduğunda insan sağlığına yararlı olurken; aşırı miktarı zehir etkisi göstermekte ve akut hastalıklara sebep olmaktadır. Bu çalışmada, atık sularda bulunan bakır (II) iyonlarının giderimine yönelik olarak; fındık kabuğunun torrefied edilmesiyle elde edilen biyokömür, polianalin ile birlikte modifiye edilmesiyle elde edilen polianilin+biyokömür kompozit malzeme kullanıldı. Çalışma sırasında; sıcaklık, pH, adsorban miktarı ve temas süresi parametreleri kullanılarak geliştirilen kompozitin adsorpsiyon kapasitesi incelenmiştir. Ayrıca bu çalışma kapsamında geliştirilen polimerik polianilin+biyokömür kompozit malzemenin sudaki bakır (II) iyonlarının giderimi için sıcaklık, pH, adsorban miktarı ve temas süresi parametreleri kullanılarak doğrusal olmayan model denklemi geliştirildi.
Keywords: Mühendislik ve Teknoloji; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Engineering, Computing & Technology (ENG); Ağır metal giderimi; Bakır (II); Biyokömür; Polimerik kompozit Malzeme; Modelleme