Homeros'ta epik bellek - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu çalışma, Homeros'ta "bellek" kavramına iki yönden yaklaşmayı amaçlamaktadır: Bunlardan ilki, ozanın belleğine sözlü gelenek bakış açısıyla yaklaşmak; diğeri ise, Ilias ve Odysseia aracılığıyla, ozanın bilgiyi akılda tutma ve çağırma yeteneği üzerine kendi anlattıklarını sorgulamaktır. Uzun bir sözlü geleneğin ürünü olan Homeros şiirlerinin temel işlevi bilginin canlı tutulmasını ve kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamaktır. Ozanın şiir düzme etkinliğinde bellek önemli bir rol oynar. Homeros, şiirlerini yazıdan yardım almadan düzerken geleneksel akılda tutma yöntemlerine başvurmak zorundadır. Kuşaklar boyunca süren bu geleneksel yöntemin vezne bağlı kalıp deyişlerden oluştuğunu dizgesel bir biçimde ortaya koyan ilk araştırmacı Milman Parry'dir. Homeros'un şiirleri incelendiğinde ise, ozanın kendisinin de "bellek-temelli" bir etkinlikte bulunduğunun farkında olduğu; bununla birlikte bilginin diyaframda bulunduğu görülür, işte bu bilgi Musa'lar aracılığıyla çağrılır ve "kanatlı sözlef'e dönüşüp ağızdan uçar.

This study is aimed at approaching the concept of "memory" in Homer from two aspects: oral tradition and what Homer tells us about keeping and recalling the knowledge in the Iliad and the Odyssey. The main function of the Homeric poems of a long oral tradition is to keep the knowledge alive and convey it from generation to generation. The memory played a significant role in the composition of the poems. The bard must use the traditional way in which the knowledge can be saved while composing his poems without the aid of writing. It was Milman Parry who was the first scholar to reveal in systematic form that the poetic diction made up of the traditional formulas depending on the verses was the only way to create an oral poetry. When we study the poems themselves we see that the poet was aware of his "mind-based" activity. However, he believed that the mind and the diaphragm were the same things and the knowledge was situated in it. This knowledge was recalled by Muse(s) and flew away from the mouth as "winged words".
Epic memory in Homer
Keywords: Arkeoloji