Alt solunum yolu örneklerinde ve hastane su örneklerinde Legionella pneumophila sıklığı - (:unkn) unknown (My University, 1999)
Klinik örneklerde ve hastane su örneklerinde, Legionella pneumophila'nın bulunma sıklığını saptamak amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Alt solunum yolu infeksiyonu tanısı alan 453 hastadan alınan 518 örnekte rutin kültürlerin yanısıra L. pneumophila için seçici besiyerleri kullanılarak yapılan taramada hiç bir örnekte bu bakteri izole edilememiş, direkt antijen testiyle antijen saptanmamıştır. Hastane ana su şebekesi, yoğun bakım ünitesi ve hastalara verilen nemlendirici rezervuarlarından alınan 100 örneğin yalnız birinde L. pneumophila saptanmıştır. Sonuç olarak. L pneumophila için rutin kültürlerin ve hastane sularının klinik olgu olmaksızın periyodik taranmasının gerekli olmadığı kanısına varılmıştır.

This study was carried out to determine the incidence of Legionella pneumophila in clinical specimens and water samples used in the hospital. Five hundred eighteen clinical samples collected from patients who had lower respiratory tract infections were screened by using selective culture media in addition to routine cultures to detect the incidence of L. pneumophila. The microorganism was not isolated or the antigen was not demonstrated in any of the samples. Only one in 100 samples from main water tank, tap water from intensive care unit and water from humidifiers revealed L. pneumophila. The findings suggest that routine culture of clinical samples for L. peumophila and periodical screening of water samples without any evidence of clinical disease seem to be unnecessary.
The prevalence of Legionella pneumophila in lower respiratory tract infections and hospital water samples
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Enfeksiyon Hastalıkları; Mikrobiyoloji; Pediatri; Temel Sağlık Hizmetleri