ÖĞRENCİLERDE HARİTA OKURYAZARLIĞININ GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN SOSYAL BİLGİLER - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı; öğrencilerde harita okuryazarlığı becerisini geliştirme konusunda Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin görüşlerini belirleyerek, öğretmenlerin harita okuryazarlığı becerisini geliştirirken karşılaştıkları sorunlar ile derslerinde harita becerilerini öğretirken kullandıkları yöntem ve teknikler hakkında bilgi sahibi olmaktır. Araştırma nitel bir çalışmadır. Çalışma için İstanbul Arnavutköy'deki seçkisiz (rastlantısal) yöntemle belirlenen 12 ortaokulda 2014-2015 eğitim-öğretim yılında görevyapmakta olan 15 Sosyal Bilgiler öğretmeni ile görüşülmüş ve yapılan görüşmelerden elde edilen veriler çözümlenerek yorumlanmıştır. Katılımcılar, olasılık temelli örnekleme yöntemlerinden seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmada Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin harita okuryazarlığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları,ders saatinin yetersizliği ile kazanımların yoğunluğu nedeniyle öğrencilerde harita okuryazarlığı becerisinin geliştirilmesi konusunda yeterli çalışma yapamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Arnavutköy'deki ortaokulların derslerde kullanılabilecek, konulara uygun haritalar açısından yetersiz olduğu sonucu elde edilmiş ve bu doğrultuda öneriler geliştirilmiştir.

The aim of this study is to find out Social Science teachers' views on development of map literacy skills of students and the problems and using methods that teachers observe at classes. Qualitative research method is used in the research. In this context, 15 Social Science teachers teaching in 12 secondary schools in Arnavutköy, Istanbul during 2014- 2015 Academic year are met. Participants are defined by simple random sampling in probility samples. In research semi- structured interview forms are used as a data collection tool. After the data's collected through the interview, they are interpreted by descriptive analysis method. At the end of the research, it is observed that map literacy skills of social science teachers are not sufficient. Due to inadequate number of lectures in the social sciences curriculum and intensive acquirements, teachers cannot make enough class practices for the development of map literacy skill. Additionally, it is found out that lack in map equipment is another reason for insufficiency. Ways of improvements are proposed according to these results
The SocialSciences Teachers' Opinions About Developing Map Literacy of Students
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları