Romatoid artritle stat4 rs7574865 gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması - Sağlam, Burçin (My University, 2013)
Giriş: Romaoid artrit (RA); nüfusun ~ 1% ‘ ini etkileyen, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Büyük genom projesi GWAS’ta, tek nükleotit polimorfizmleri (TNP) gösterilmiş olup özellikle RA gibi otoimmün hastalıklarla ilişkisi araştırılmaktadır. RA ile ilişkili olan ve hastalık için risk oluşturduğu düşünülen TNP’ lerden biri de STAT4 ( signal transducer and activator of transcription 4 ) genidir. Bu çalışmada; Türk toplumunda STAT4 rs7574865 tek nükleotit polimorfizminin, RA’ya yatkınlıkla olan ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza; 1987 ACR tanı kriterleri baz alınarak tanı alan, 389 RA’ lı (K/ E: 324/ 65; yaş ortalaması: 52,8 ±12,6 yıl) ve 573 sağlıklı kontrol (K/ E: 248/ 275, yaş ortalaması: 30,1 ±9,9 yıl) gruplara alındı. DNA, 10 ml periferik kandan standart yöntemlerle izole edildi. RA’ lı hastaların ve kontrollerin polimorfik bölgeleri PCR ile çoğaltılarak, genotiplendirmeleri yapıldı ve allel varlığı hesaplandı. Gruplardaki allel varlığı ve genotip dağılımı chi-square ve lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda, Türk toplumunda RA ile STAT4 polimorfizmi arasındaki ilişkiyi gösterdik. Genotiplendirme sonucu, STAT4 rs7574865 polimorfik gen bölgesi GG, GT, TT olarak belirlendi. Grupların genotip dağılımı ve T minör allel varlıkları hesaplandı. T minör allel varlığı RA’lı hastalarda %23.7, kontrol grubunda %17,6 olarak saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı oduğu gözlendi (p=0.030, OR:1,44, %95 CI:1,042-1,99). T allel / genotip dağılımları ayrı ayrı incelendiğinde, özellikle RF (+) kadın hastalarda rs7574865 polimorfizmi istatistiksel olarak anlamlı saptandı (χ²:7,92; P=0,005) . Sonuç: STAT4 rs 7574865 polimorfizmi, Türk toplumunda RA ile anlamlı derecede ilişkilidir ve etiyopatogenezde rolü olabilir, RA’ya yatkınlık oluşturabilir. Romatoid artrit, tek nükleotid polimorfizmi, STAT4, genotip, allel.

Introduction: Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease affecting ~ 1% of the population worldwide. The genome wide association (GWAS) studies on autoimmune diseases about single nucleotide polymorphisms (SNPs) in RA patients. SNPs of signal transducer and activator of transcription 4 (STAT4) gene are suspected to have some relationship with the risk of RA. Our study has investigated the association between single nucleotide polymorphism (SNP) of rs7574865 in STAT4 gene and rheumatoid arthritis (RA) susceptibility among the Turkish population. Material and Methods: A total of 389 Turkish patients with RA ( F/ M: 324/ 65, mean age: 52,8 ± 12,6 years ) ( according to 1987 ACR criterias) and 573 healthy physical examinees (F/ M: 248/ 275, mean age: 30,1 ± 9,9 years ) were enrolled in the current study. Cellular DNA was isolated from 10 ml of peripheral blood by using standart procedurs. We performed PCR-based genotyping to identify rs7574865 single nucleotide polymorphisms in patients with RA and controls. For the evaluation of the association between genotype distribution and RA susceptibility, we calculated the presence of T allele and genotypes distribution. Genotype distribution were compared with chi-square test and logistic regression analysis. Results: Our study showed an association between the STAT4 polymorphism and RA in all subjects in Turkish population. STAT4 rs7574865 gene loci has GG, GT, TT genotypes. We searched genotype disturibition and presence of T allele in all groups; in our study we found out the T allele %23.7 in RA and %17.6 in control group (p=0.030, OR:1,44, %95 CI:1,042-1,99). T allele / Genotype has significant association with RA especially in female patients which has RF status possitive (χ²:7,92; P=0,005) Conclusion: The results revealed that T allele of STAT4 rs7574865 was associated with an increased risk for rheumatoid arthrits. Key words: Rheumatoid arthritis, single nucleotide polymorphism, STAT4, genotype, allele.
Keywords: İç Hastalıklar