7 yaş üzeri spina bifidalı çocuklarda verilen okçuluk eğitimi öncesi ve sonrasında kas gücü, reaksiyon zamanı ve biyokimyasal parametrelerin değişiminin incelenmesi - Babagür, Aysel (My University, 2006)
Bu araştırmada; 7 yaş üzeri daha önce spor yapmamış spina bifidalı çocuklara verilen okçuluk eğitimi öncesi ve sonrasında elin kavrama kuvveti, reaksiyon zamanı ve biyokimyasal parametrelerin (tam kan,serum,idrar,kültür) değişimin incelenmesi amaçlanmıştır. Multidisipliner spina bifida kliniklerinde kayıtlı ,tedavisi devam eden ve Spina Bifida Derneği üyesi olan ve çalışmamıza düzenli devam eden 8 spina bifidalı çocuk hasta antrenman programımıza dahil edilmiştir. Yaşları 7-15yaş arasında olan spina bifidalı hastalara 6 ay süre ile okçuluk eğitimi verilmiştir. Bu süre içerisinde çocuklara verilen okçuluğa ait temel teknik hareketlerden oluşan antrenman uygulamalı olarak öğretilmiş,düzenli olarak yapmaları istenmiştir. Atış çalışmaları için; atış tekniği öğretilmiş, yarışma kuralları hakkında anlayabilecekleri seviyede bilgi verilmiş ve 14-15 Mayıs 2005 tarihinde Beylerbeyi Stadyumu’nda yapılan Fetih Kupası yarışmasına lisanslı misafir sporcu olarak katılmışlardır. Yapılan tüm bu çalışmalar; yaz dönemi 2 gün, kış dönemi 1gün düzenli olarak devam etmiştir. İlk aşamada antrenman programlarının uygulanmasına başlamadan önce, elin kavrama kuvvetini belirlemek amacıyla yapılan ölçümler, reaksiyon sürelerini belirlemek amacıyla yapılan ölçümler ve biyokimyasal parametreler kaydedilmiş ve belirli bir eğitim süreci ve zaman aralığından sonra ikinci ölçümler yapılmıştır. Yaptığımız çalışmanın sonucunda çocukların el kavrama kuvveti ölçümleri antrenman öncesi sağ kol(45º) 15,82± 9.95 kg/ m, antrenman sonrası18,01±13,24 kg/ m(p< 0,05), antrenman öncesi sol kol(45º) 15,87±10,05 kg/ m, antrenman sonrası 16,41±10,27 kg/ m bulunmuştur(p<0,05). Ok atış pozisyonundaki ölçümler; antrenman öncesi sağ kol 12,49±7,23 kg/ m,antrenman sonrası 12,97±7,51 kg/ m(p> 0,05), 1.

TO RESEARCH HAND-GRİP POWER,REACTİON TİME AND THE CHANGE OF BİOCHEMİCHAL PARAMETERS BEFORE AND AFTER ARCHERY TRAİNİNG GİVEN TO CHİLDREN WİTH SPİNA BİFİDA WHO ARE OVER SEVEN YEARS OLD. The aim of this study was to evaluate hand-girp power, reaction time and the change of biochemical parameters (whole blood, serum, urine, culture) before and after archery training given to children with spina bifida, who did not have any other sports activity before. Eight children with spina bifida, who have been in the list of multidiscipline spina bifida clinics, who are still under treatment, who are members of Spina Bifida Associaton and who consistently attend our trial have been included patient training schedule. Archery training for 6 months has been given to children between 7 and 15 years old, with spina bifida. A training program which involved basic technical movements related to archery was given to children, was taught by demonstrating it and they were asked to perform it regularly. For shooting exercises, shooting technique was taught, information about the game was given at a level they could have comprehend and they were included in Conquest Cup at Beylerbeyi Field in May 14-15, 25 as guest sportsmen. All trainings continued 2 days in summer period and 1 day in winter, regularly. In the first phase, measurements to determine grabbing strength of the hand, measurements to determine reaction times, and biochemical parameters were recorded before starting the training programs and second measurements were done following a specific training period and time interval. The results of our study revealed that the hand-grip power of the children were 15,82± 9.95 (kg/ m) and 18,01±13,24 (kg/ m) on the right arm (45º) before and after the training (p< 0,05), respectively; and were 15,87±10,05 (kg/ m) and 16,41±10,27 (kg/ m) on the left arm (45º), before and after the training (p< 0,05), respectively. The measurements at the shooting position were 12,49±7,23 (kg/ m) and 12,97±7,51(kg/ m) on the right arm before and after the training (p>0,05), respectively; and 14,86±9,93 (kg/ m) and 15,06±10,31(kg/ m) on the left arm before and after the training (p>0,05), respectively. In the raction time measurements, visual basic reaction time was 627,29±416,49(s) and 523,41±422,76 (s), before and after the training (p< 0,05), respectively. Audible basic
Keywords: Beden Eğitimi_Çocuk Hastalıkları