Proksimal femur metastazlı hastalarda endoprostetik rekonstrüksiyon cerrahisinin klinik ve fonksiyonel sonuçları - ŞİRİN, EVRİM; KESİMER, MEHMET DENİZ; EROL, BÜLENT (My University, 2019)
Amaç: Proksimal femurun metastatik lezyonlarında hastaların sağkalımı son yıllarda artma eğilimindedir. Uygulanan cerrahi yöntem fonksiyonel olarak uzun süreli olmalı ve yaşam kalitesini artırmalıdır. Çalışmanın amacı proksimal femur metastazlı hastalarda endoprostetik rekonstrüksiyon (EPR) cerrahisinin klinik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirip, sağkalım oranları ve komplikasyonları incelemektir. Yöntem: Çalışmamızda 2003-2018 yılları arasında proksimal femurda metastatik tümör tanısı ile patolojik veya impending (beklenen) kırığı olan 111 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. 51 kadın, 60 erkek hastadan oluşan grubun ortalama yaşları 52.1 yıldı (23-88 aralığında). 3 hastaya bilateral EPR uygulaması yapıldı. Ortalama takip süresi 23.1 (3- 120 ay) idi. Çalışmaya intramedüller çivi + sement veya plak + sement uygulanan hastalarla diğer merkezlerde opere edilip failure gelişen ve tarafımızca EPR cerrahisi uygulanan hastalar dahil edilmedi. Hastaların onkolojik kayıtlarından kanser tipleri, patolojik kırık durumu, oligo veya multimetastatik hastalık, adjuvan tedaviler, ameliyat süresi, ameliyat sırasında çimento kullanımı, trokanter majör rezeksiyon durumu ve kanama miktarları değerlendirildi. Metastatik kemik tümörleri, akciğer (n=42), meme (n=31), multipl miyelom (n=11), gastrointestinal sistem tümörleri (n=8), prostat (n=8), tiroid (n=5), renal hücreli karsinom (n=3) ve mesane (n=3) kaynaklı idi. Klinik sonuçlar hastaların sağkalımı, protez sağkalımı ve komplikasyon sayısı göz önüne alınarak değerlendirildi. Fonksiyonel sonuçlar, Visual Analogue Scale (VAS), Karnofsky Performans Skala (KPS) ve Musculoskeletal Tumor Society (MSTS) skor sistemleri ile değerlendirildi. Bulgular: EPR sonrası hastaların sağkalımı 1. yılda %97, 5. yılda %44 idi. Revizyon tarihleri gözönünde bulundurularak endoprotezlerin sağkalımı, 1. yılda %98, 5. yılda %94 idi. Sağkalım oranı ile kanser türleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.648). Patolojik kırık veya impending kırık olmasının (p=0.332), soliter-oligo-çoklu metastaz olmasının (p=0.494), kadın veya erkek (p=0.832) olmanın sağkalıma etkisi istatistiksel olarak anlamlı değildi. Çimentolu endoprotez ile tedavi edilen hastaların sağkalımı anlamlı derecede yüksekti (p<0,001). Komplikasyon oranı %9’du (n=10). Çıkarımlar: VAS skorları anlamlı düşüş gösterdi (p=0.001). Ayrıca MSTS ve KPS skorları postoperatif üçüncü ve on ikinci aylarda anlamlı bir artış gösterdi (p=0.001). Proksimal femurda metastatik hastalığı olan hastalarda EPR ile stabil bir fiksasyon sağlanarak iyi fonksiyonel sonuçlar elde edilir. Bu yöntem kısa işlem süresi, az kanama miktarı ve erken dönemde hastaların mobilizasyonu sağlayarak, diğer yöntemlere (plak + çimentolama, intramedüller çivi + çimento) kıyasla iyi bir tedavi yöntemidir.