Kemik iliği transplantasyonunda enfeksiyon profilaksisi ve post-transplant aşılamalar - DURMUŞOĞLU, LÜTFİYE; TİGEN, ELİF (My University, 2020)
Enfeksiyonlar kemik iliği transplantasyonu (KİT) sonrası görülen en sık ve önemli mortalite ve morbidite nedenidir. KİT hastalarında; engrafman öncesi ve sonrası risk faktörlerine ve tedrici konak defansı baskılanmasına bağlı olarak transplantasyonun farklı fazlarında çok farklı bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlar gelişmektedir. Çoğu KİT alıcısı nakilden sonraki ilk aylar içinde çeşitli patojenlere karşı immünitesini kaybetmektedir. KİT sonrası enfeksiyon ilişkili mortalite ve morbiditenin önlenmesi için antimikrobiyal ajanlar ile uygun profilaksi ve uygun zamanlı aşılama çok önemlidir.

Infections are the most common and significant causes of mortality and morbidity after bone marrow transpantation (BMT). BMT patients experience various bacteriel, viral and fungal infections at different phases of transplantation depending on pre/post engraftment risk factors and on a sequential suppression of host defenses. Most of BMT recipient loose their immunity against various pathogens in the first months after transplantation. After BMT, prophylaxis with appropriate antimicrobial agents and timely immunization are very important to prevent infection-related mortality and morbidty.
Infection prophylaxis and post-transplantation vaccination in bone marrow transplantation
Keywords: Kemik iliği trasplantasyonu; enfeksiyon; aşılama; Bone marrow transplantation; infection; vaccination