Dünyada ve Türkiye’de bankacılık sektörünün gelişimi ve Türkiye’de kamu bankalarının yeniden yapılandırılması - Erol, Hayriye Meltem (My University, 2006)
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ VE TÜRKİYE’DE KAMU BANKALARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI 1980’den itibaren yaşanan finansal serbestleşme politikaları pek çok ülkede bankacılık krizlerinin yaşanmasına neden olmuştur. Bu krizlerin sebep olduğu ekonomik ve sosyal maliyetlerin ortadan kaldırılması amacıyla yürütülen ekonomik ve finansal istikrar programlarının en önemli parçasını bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması oluşturmuştur. Buradan hareketle, Türkiye’de yaşanan kasım ve Şubat krizleri sonrasında uygulamaya konulan “Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma kamu bankaları özelinde incelenmiştir. Bunun için öncelikle bankacılığın tanımı ve fonksiyonları, Türkiye’de ve Dünya’da bankacılık sektörünün gelişimi ele alınmış, daha sonra dünyada ve Türkiye’de kamu bankalarının kuruluş nedenleri ve sistem içindeki yerleri incelenmiştir. Son olarak da bankacılık sektörünün yeniden yapılandırma uygulamasına gidilme sebepleri ortaya konmuş ve kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ele alınmıştır.

THE DEVELOPMENT OF BANKING SECTOR IN TURKEY AND IN THE WORLD AND RESTRUCTURING THE STATE OWNED BANKS IN TURKEY Fınancial liberalization policies applied since 1980 have resulted in banking crises in many countries. Restructuring the banking sector has taken the major role in the process of the implementation of economical and financial stability programs to eliminate the economical and social consequences of these crises. In this regard, the implementation of “Restructuring Program of Banking Sector” after crises occured in November and February in Turkey has been investigated particularly in the case of state owned banks. Therefore, description and functions of banking and development of banking sector both in Turkey and in the world have been primarily discussed and subsequently the motives of establishment of state owned banks in Turkey and their role in the system have been investigated. Finally, reasons of the implementation of restructuring banking sector program have been assessed and restructuring process of the state owned banks has been discussed.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Türkiye; Yeniden Yapılanma_Bankalar ve Bankacılık