Vergi denetiminde bilgisayar destekli denetim teknikleri ve bir uygulama - Turan, Duygu (My University, 2006)
Bilgisayar Destekli Denetim Teknikleri (BDDT), bilgisayar düzeyinde bulunan iç kontrollerin değerlenmesine ve örnekleme yapmaya gerek kalmaksızın verilerin tümünün incelenmesine olanak sağladığı için vergiye tabi tüm işlemler kavranmış olmaktadır ki bu husus Vergi Denetimi açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca BDDT'nin etkinliği ve verimliliği arttırmasıyla denetim daha kaliteli hale gelmekte, buna karşılık denetimin maliyeti ise azalmaktadır. Dolayısıyla tezimizde Vergi Denetimi sürecinde; Bilgisayar Destekli Denetim Tekniklerinden nasıl yararlanılabileceği, bu alanda vergi mevzuatındaki düzenlemelerin tanıdığı imkanlar ve Bilgisayar Destekli Denetim Tekniklerinin Vergi Denetimi sürecine sağlayacağı faydalar açıklanmıştır. Çalışmamızda Vergi Denetimi olarak, vergi idaresinin; kendi işlemlerinin ilgili ilkeler ve mevzuata uygunluğuna yönelik olan iç denetiminden ziyade vergi yükümlülerine yönelik olan dış denetimi üzerinde durulmuştur. Genelleştirilmiş bir denetim yazılımı olan ACL ortamında BDDT kullanılarak sabit kıymetler, birikmiş amortismanlar hesaplarının ve amortisman giderlerinin vergisel denetimine ilişkin hazırlanan bir uygulama örneği sonucunda, BDDT’nin Vergi Denetimi sürecine sağladığı faydalara yönelik destekleyici sonuçlara ulaşılmıştır.

ABSTARCT COMPUTER ASSISTED AUDIT TECHNIQUES (CAATS) IN TAX AUDIT AND AN APPLICATION All the operations subject to taxation are comprehended by Computer Assisted Audit Techniques (CAATS) that enables accessing the internal controls through computer and analyzing all of the data without the need for sampling. This is a very important point for Tax Audit. And also although the audit becomes more qualified because CAATS raises the effectiveness and efficiency, the cost of the audit is reduced. So, in our thesis, it is explained how to benefit from CAATS in Tax Audit process, the opportunities that are allowed by the tax legislation about this subject and the advantages provided by CAATS in Tax Audit process. The subject of our study is determined as the external audit of the tax administration on the tax payers but not the internal audit of itself. As a result of a demonstration for the Tax Audit of the accounts of fixed assets, accumulated depreciation and depreciation expense by using CAATS through ACL, a generalized audit software; supporting results about the advantages provided by CAATS in Tax Audit process are obtained.
Keywords: Bilgisayar Destekli Denetim Teknikleri (BDDT); Bilgisayar Destekli_Denetim; Muhasebe_Denetim; Vergi Denetimi; Veri Analizi