Meme kanserinin yaygın spinal kanal metastazı: F-18 FDG PET/BT bulguları - KESİM, SELİN; ÖZGÜVEN, SALİH; ENGÜR, CEREN ÖZGE; FİLİZOĞLU, NUH; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: İntramedüller spinal kanal metastazları oldukça nadirdir ve tüm merkezi sinir sistemi metastazlarının yaklaşık %8-9’unu oluşturur. Spinal kanal metastazına neden olan primer tümörler arasında akciğer kanseri (%50), meme kanseri (%11), kolorektal karsinom (%3), renal hücreli karsinom (%10), malign melanom (%8) ve lenfoma (%4) bulunur. Bu olgu sunumunda meme kanseri tanılı hastada florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) tetkiki ile saptanan ve spinal MR ile doğrulanan yaygın spinal kanal metastazı bulguları sunuldu. Yöntem: Metastatik sağ meme kanseri nedeniyle takip edilen, yeni gelişen paralizi ve yutma fonksiyon bozukluğu olan, 62 yaşındaki kadın hastaya, kemoterapi sonrası tedaviye yanıtın değerlendirilmesi amacıyla F-18 FDG PET/BT tetkiki yapıldı. Bulgular: F-18 FDG PET/BT görüntülemede, sağ meme üst dış kadranda seçilen 18x15 mm boyutlu lezyonda yoğun düzeyde (SUVmaks =10,25) FDG tutulumu izlendi. Ek olarak, C1-L2 vertebra seviyesi boyunca spinal kanalda malign düzeyde yoğun hipermetabolizma (SUVmaks =11,0) dikkati çekti. FDG PET/BT tetkiki sonrasında çekilen spinal MR incelemesinde servikal, torakal spinal kanal boyunca durada kontrast tutulumları ve L1, L2 seviyesinde spinal kord çevresinde ve kauda equina lifleri çevresinde leptomeningeal metastaz açısından anlamlı kontrast tutulumları raporlandı. Sonuç: Spinal kanal metastazları kanser hastalarında nörolojik defisit gelişimine neden olan kötü prognoz göstergesi komplikasyonlardır. Spinal kanal metastazları genellikle soliterdir ancak olguların %15’inde multifokal olabilir. Beyin omurilik sıvısı aracılığıyla leptomeningeal yayılım veya sistemik arteriyel emboli spinal kanala metastaz için öne sürülen iki farklı yolaktır. FDG PET/BT tetkiki normal gri cevherde bulunan yüksek bazal FDG aktivitesi nedeniyle beyin metastazlarının tespiti için genellikle uygun olmasa da omurilikte çoğunlukta bulunan beyaz cevher yüksek tümör-geri plan FDG kontrastı sağlar. Tüm vücut FDG PET/BT tetkikinin kanser hastalarında spinal kanal metastazları için %96 duyarlılığa ve %50 özgüllüğe sahip olduğu raporlanmıştır. FDG PET/BT tetkiki ile spinal kanal metastazlarının saptanması, tedaviye erken başlanmasına olanak sağlayarak hastaların prognozunu ve yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, spinal kord metastazı, F-18 FDG PET/BT
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine