Türk hukukunda çocuklara özgü güvenlik tedbirleri - Topaloğlu, Mahir (My University, 2008)
TÜRK HUKUKUNDA ÇOCUKLARA ÖZGÜ GÜVENLK TEDBRLER Türk Ceza Hukukunda, fiil tarihinde 12 yasından küçük veya 12-15 yas arasında olup da isledikleri fiil nedeniyle “algılama” ve “irade ( isteme )” yetenekleri bulunmayan çocuklar hakkında ceza yerine baska bir yaptırım türü olan “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri”nin uygulanması öngörülmüstür. Çünkü modern ceza hukukunda ceza yaptırımı, ancak kendilerine kusur yüklenebilen kisiler hakkında uygulanabilmektedir. “Çocuklara özgü güvenlik tedbiri” olarak uygulanacak tedbirler Çocuk Koruma Kanununda koruyucu ve destekleyici tedbir olarak düzenlenen danısmanlık, egitim, bakım, saglık ve barınma tedbirleridir. Bu tedbirler “yaptırım” ve “hüküm” niteliginde oldugundan muhakkak “ceza mahkemesi” tarafından, “mahkeme kararı” seklinde ve islenen suçun tehlikeliligi ile orantılı olarak verilmeli ve infazı da Cumhuriyet savcısınca yapılmalıdır. Çocuklara özgü güvenlik tedbirleri ile ilgili olarak Çocuk Koruma Kanununda yapılan düzenlemeler çok yetersizdir. Bütün düzenleme, ÇKK’nın 11. maddesi ile 5. maddeye yapılan bir atıftan ibarettir. Oysa güvenlik tedbirleri atıflarla düzenlenemeyecek kadar zor ve karmasıktır. Bu nedenle konuya iliskin ayrı hükümlerin konulmasına ihtiyaç vardır.

SAFETY MEASURES PECULIAR TO CHILDREN AT TURKISH LAW That applying “safety measures peculiar to children” which is another type of sanction instead of punishment for the children being younger than the age of 12 or between the ages of 12, and 15 on the action date who have not ability for “perception” and “will (desire)” due to the action performed is foreseen at Turkis Criminal Code. Because, at modern criminal law penal sanction can be applied to the ones who can be accepted as faulty. The measures to be put in force for “safety measures peculiar to children” regulated as “protecting” and “supporting” measures at Child Welfare Law are education, care, health, and sheltering measures. For these measures have the “sanction” and “adjudication” characteristics, they must be imposed by “criminal court” as “legal decision” according to the degree of the danger of the crime and must be executed by public prosecutor. The regulations at Child Welfare Law about the safety measures are inadequate. They are just the regulations referred to the Articles 11, and 5 at Child Welfare Law. Though, safety measures are much more complicated, and difficult then just referring. That’s why, it is necessary to legislate related to the subject.
Keywords: Güvenlik, Çocuklarda_Hukuk; Hukuk; Hukuk_Çocuklar; Kamu Hukuku