Electroplated coating of cast steel and zamak parts by acidic zinc nickel - Yılmaz, Erkut (My University, 2013)
ÇELİK DÖKÜM VE ZAMAK PARÇALARIN ELEKTROLİZ YOLUYLA ASİTLİ ÇİNKO NİKEL KAPLANMASI Yoğun korozif ortamlarda araçların fren sistemlerinde kullanılan fren kumpası gibi yüksek karbon içerikli döküm parçalar, düşük akım verimine sahip elektrolitik alkali çinko kaplamalar ile kaplanamamaktadır. Döküm parçalar yüksek akım verimli elektrolitik asitli çinko kaplamalar ile kaplanabilmektedir fakat asitli çinko kaplamaların korozyon dirençleri alkali çinko kaplamalardan daha düşüktür. Bundan dolayı tez çalışmamız döküm ve zamak parçalar üzerine hem akım verimi hem de korozyon dayanımı yüksek bir kaplama yapmayı amaçlamaktadır. Elektronegativite farkından dolayı; yapısında ağırlıkça % 12 - 16 arasında nikel içeren çinko nikel alaşım kaplamalar, yapısında % 100 oranında çinko içeren kaplamalara kıyasla 8 kat daha yüksek korozyon dayanımına sahiptir. Bu nedenle asitli çinko nikel alaşım kaplamalar yüksek akım veriminden dolayı parçanın her bölgesini iyi kaplayabilme yeteneğine ve yüksek korozyon dayanımına sahiptir. Tez çalışmasında öncelikle ağırlıkça % 12 - 16 arasında nikel içerdiği XRF ile analiz edilen asitli ve alkali çinko nikel alaşım kaplamalarının farklı akım yoğunluklarında kaplanarak, faz, yüzey morfolojisi ve kristal yapıları SEM ve FIB resimleri ile incelenmiştir. Sonrasında 2,5 A/ dm2 ‘lik akım yoğunluğu ile alkali ve asitli çinko nikel alaşım kaplama ile kaplanmış döküm ve zamak parçalarının ASTM B-117 tuz testi öncesi, 240 ve 480 saat sonrası kaplama yapısındaki değişimler optik mikroskop ve SEM resimleri ile incelenmiştir. Sonuç olarak; incelemeler sonrası asitli ve alkali çinko nikel elektrolit banyolarında yapılan döküm ve zamak parçalar üzerine kaplanan çinko nikel alaşım kaplamaların yüzey morfolojisi, gamma faz yapıları ve korozyon dayanımları birbirine benzemektedir.

ELECTROPLATED COATING OF CAST STEEL AND ZAMAK PARTS BY ACIDIC ZINC NICKEL The casting parts which have high carbon content as the composition and are used in high corrosive atmosphere such as brake caliper are not coated by alkaline coating with low current efficiency. They can only be coated by acidic zinc coating with high current efficiency but its corrosion protection is lower than alkaline zinc coating. Therefore the requirement is both high current efficiency and high corrosion protection coating for castings. Due to the electronegativity differences, zinc nickel alloy deposits which contain nickel between 12 - 16 wt.% in the alloy have approx. 8 times higher corrosion resistance than pure zinc deposits. Because of the fact that acidic zinc nickel alloy coatings have good coverage on the complex shape parts due to the high current efficiency, good adhesion and also high corrosion resistance properties. In the thesis, firstly acid and alkaline zinc nickel alloy deposits containing nickel between 12-16 wt. % in the alloy were analyzed by XRF and their surface morphology, crystal structure and phases contents were investigated by SEM, FIB and XRD. Then alkaline and acid zinc nickel alloy deposits which were coated with 2,5 A/ dm2 current density were investigated by optical microscope and SEM before salt spray test and after 240 and 480 h ASTM B-117 neutral salt spray test. As a result of these investigations it can be stated, that the acidic and alkaline zinc nickel electrolytes generated zinc nickel alloy coatings on casting and zamak parts with desired properties in terms of surface morphology, texture and gamma phase formation. The examined deposits showed good performance in terms of nickel incorporation for a production relevant current density spectrum.
Keywords: Malzeme Bilimi; Metalurji