Bulantı kusma nedeni ile kliniğe yatırılan gebelerin gebeliklerini isteme durumları ve gebeliğe uyumlarının belirlenmesi - Sormageç, Meltem (My University, 2018)
BULANTI KUSMA NEDENİ ile KLİNİĞE YATIRILAN GEBELERİN GEBELİKLERİNİ İSTEME DURUMLARI ve GEBELİĞE UYUMLARININ BELİRLENMESİ Amaç: Çalışma bulantı kusma nedeni ile kliniğe yatırılan gebelerin gebeliklerini isteme durumları ve gebeliğe uyumlarının belirlenmesi amacı ile yapıldı.Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan çalışmaya Aralık 2015- Aralık 2016 tarihlerinde Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi Jinekoloji Servisine yatışı yapılan 18 yaşından büyük, tekil, canlı gebeliği olan, kronik bir hastalık öyküsü olmayan, 20. gebelik haftasından küçük, araştırmaya katılmayı kabul eden80 gebedahil edildi. Veriler Gebe Tanılama Formu ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği kullanılarak değerlendirildi ve önerilerde bulunuldu.Bulgular: Gebeliklerin %71,3’ ünün planlanmış olduğu araştırmada; yaşayan çocuk sayısı ortalaması az(0,77±0,95) olan gebelerle, gebelerin lise ve üzeri eğitime sahip eşlerinin mevcut gebeliği daha fazla (%66,6) istediği saptandı. Gebeliğin istenme durumunun bulantı ve kusma üzerinde etkisi olmadığı görüldü (p˂0,05). Ölçek puan ortalaması 220,83±18,59 ve Cronba Alphası 0,806 olarak bulundu. Gebelerin gebeliğe uyumlarının düşük olduğu belirlendi. Gebeliklerin; yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, aile şekli, obstetrik durumları, önceki gebelikte bulantı ve kusma yaşama durumu, mevcut gebelikte kusma durumu ile gebeliğe uyum arasında bir ilişki saptanmadı (p˃0,05). Gebelik süresi ilerledikçe gebeliğe uyumun arttığı belirlendi (p˂0,05). Gebelerin anneleriyle olan olumlu ilişkilerinin gebeliğe uyumu arttırdığı ve yaşanan semptomları azalttığı saptandı (p˂0,05).Sonuçlar: Gebeliğin istenme durumunun bulantı- kusma ve gebeliğe uyum üzerinde etkisi olmadığı anlaşıldı.

DETERMINATION OF WANT A PREGNANCY STATUS AND PREGNANCY ADAPTATION AT PREGNANT WOMEN WHO ARE HOSPITALIZED DUE TO NAUSEA and VOMITINGObjective: Study made for pregnant women who hospitalezed because of nausea and vomiting wants pregnancy and adaptation to pregnancy.Materials and Methods: The study planned as a descriptive was conducted between December 2015 and December 2016. The study was made on İstanbul Fatih Sultan Mehmet Education and Research Hospital. The sample group is 80 pregnants who hospitalized gynecology department. The research sample contained older than 18, one and living baby, without cronic diseases, less than 20th gestational week and created pregnants that agreed to participate in the survey. Pregnant Descriptive Data Form and Prenatal Self-Assessment Scale were used as data collection tools and suggestions were made.Findings: Study determined %71,3 of pregnancies were planned. Pregnant women who has minimum number of living baby (0,77±0,95) and husbands has high level education (%66,6) more wants current pregnancy. The research determined that nausea and vomiting at pregnancy doesn't effect want a pregnancy status of present pregnancy (p˂0,05). Scale point avarage 220,83±18,59 and cronba alpha 0,806 determined. Study determined pregnant women has low pregnancy adaptation. Age, education, working status, family type, obtetrics status, having nausea and vomiting at previous pregnancies, nausea and vomiting at current pregnancy doesn't have any relations with adaptation of pregnancy (p˃0,05). As the pregnancy progresses adaptation with pregnancy increase (p˂0,05). Good relations with pregnant women mothers increased adaptation of pregnancy and decreased pregnancy symptoms (p˂0,05).Results: Study determined wants a pregnancy status does not have any effect to nausea and vomiting at adaptation to pregnancy.
Keywords: Adaptation to pregnancy; bulantı kusma; Bulantı ve kusma; Gebeliğe uyum; Gebelik; Gynecology; Kadın hastalıkları; Nausea and vomiting; Planlı gebelik; planlı gebelik pregnancy; Planned pregnancy; Pregnancy; Psikolojik yönler; Psychological aspects