Applying activity based costing for calculating cost of military units - Ayasılı, Hamdi Orhan (My University, 2003)
Faaliyet tabanlı maliyetleme (ABC) karar vermede, sürekli gelişme çabalarında ve yönetim değişikliklerinde yardımcı olan basit bir konsepttir. Yöneticiler ABC' yi işlemlerini miktar olarak anlamak ve gelişmeleri tanımlayabilmek için kullanırlar. ABC bugün kullanıldığı haliyle faaliyetlerle kaynakların tüketimini ve servislerle faaliyetlerin tüketimini ölçmenin bir metodudur. ABC maliyetleri (tüketilen kaynakları) önce faaliyetlere ve daha sonra bu faaliyetleri ürünlere ve hizmetlere ayırır. Burada amaç, maliyet muhasebesini maliyet verimliliği ve etkinliği hakkındaki yönetim kararları için kullanılan bir araç yapmaktır. ABC kuruluşun hizmetlerini hizmeti sağlamak için gerekli olan faaliyetlere ayırır. ABC deki detayın avantajı katma değerli ve katma değersiz faaliyetler için yöneticiye görüş vermektir. ABC birliklerde ve garnizonlarda günlük iş hayatlarında onlara yardım eden bir yönetici aracıdır. A.B.D. ordusunun Maliyet ve Ekonomik Analiz Merkezi (USACEAC), ABC uygulamaları için orduya uygun olan bir saha operasyon ajansıdır. USACEAC ABC modellerinin gelişimini koordine etmede politika ve rehberlik geliştirmekten ve ABC girişimleri üzerine bilgilerin birleştirilmesinden sorumludur. Bugün çalışmalar rehberlik, eğitim, bilgi ve ABC yazılımı uygulamasının ordu çapında yayılması üzerine odaklanmıştır. ABC GO/ SES Yönetim Komitesi HQDA ve MACOM gibi birimlere forum oluşturmak ve yönetim stratejileri ile maliyet metodolojilerinin birleşimi üzerine bir fikir birliği oluşturulması için kurulmuştur. ABC uygulaması isteğe bağlı ve bölgesel bir karardır. Daha iyi maliyetleme bilgisiyle yönetim kararını desteklemek için ABC ordu çapında birçok MACOM gibi birlikler tarafından uygulanmaktadır. Activity Based Costing (ABC) is a simple concept that helps in decision making, continuous improvement efforts, and managing change. Managers use ABC to quantitatively understand their processes and to identify improvements. ABC as used today is a method of measuring the consumption of resources by activities and the consumption of activities by services. ABC traces costs (resources consumed) to activities and then through those activities to products or services. The intent is to make cost accounting a tool for management decisions about cost efficiencies and effectiveness. ABC breaks installations services into activities that are necessary for providing the service. The advantage of the detail in ABC is to give the manager visibility to value added and non-value added activities. ABC is the manager's tool at the installation and garrison, assisting them in their daily business. The U.S. Army Cost and Economic Analysis Center (USACEAC), a Field Operating Agency of Office of the Assistant Secretary of the Army for Financial Management and Comptroller (OASA (F&MC)), is the Army proponent for ABC implementation. USACEAC is responsible for developing policy and guidance, coordinating the development of ABC Models, and consolidating information on ABC initiatives. At present, efforts are focused on building an Army-wide framework for implementation through guidance, training, information, and ABC software. An ABC General Officer Senior Executive Service (GO/ SES) Steering Committee has also been established to create a forum for Headquarters, Department of the Army (HQDA), Major Command (MACOM), and installation leadership to obtain consensus on management strategies and integration of cost methodologies. ABC implementation is a voluntary, local decision. Across the Army, ABC is being implemented by many MACOMs and installations to support management decision making with better costing information.
Keywords: Yönetim