Örgüt ikliminin motivasyon üzerine etkisi: bir uygulama - Özkul, Yasemin (My University, 2013)
Örgüt İkliminin Motivasyon Üzerine Etkisi: Bir Uygulama Örgüt iklimi, çalışanlar tarafından algılanan örgüt içerisindeki genel hava, atmosfer şeklinde tanımlanabilir. Örgüt içerisindeki mevcut ortamın çalışanlar tarafından değerlendirilmesi ve olması gereken ile karşılaştırılması sonucunda ise iş tatmini kavramı ortaya çıkmaktadır. Örgüt iklimi ve iklimin çeşitli düzeylerdeki etkilerinin örgütsel davranış alanındaki araştırmacıların ilgisini çeken bir konu olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın üç ana amacı bulunmaktadır. Bunlar; örgüt iklimi algısının katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi, motivasyon algısının katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi ve örgüt ikliminin motivasyon üzerinde etkisi olup olmadığının incelenmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu amaçla oluşturulan anket formu merkez ofisi İstanbul’da ve üretim yerleri beş ayrı ilde bulunan üretim sektöründe faaliyet gösteren özel bir firmanın çalışanlarına uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular örgüt iklimi ve motivasyon ile bazı demografik özellikler arasında ve örgüt iklimi ile motivasyon arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Günümüzde işletmelerin örgüt iklimi aracılığıyla çalışanların motivasyonlarını arttırmaya çalışması kendilerine büyük avantajlar sağlayacaktır. The Effect Of Organizational Climate on Motivation: A Case Study Organisational climate can be defined as general atmosphere or climate comprehended by the employees in an organisation. Motivation term comes from the comparison of existing atmosphere of the organisation with the atmosphere that should be that is made by the employees. It is seen that organisational climate and different effects of the climate raises the interest of the researchers within the field of organisational behaviour. There are three main aims of this study. These are the investigation of the relation between the demographical properties of the participators and the sensation of organisational climate, the investigation of the relation between the demographical properties of the participators and the sensation of motivation, and the investigation of whether there is an effect of the organisational climate on motivation or not. This survey was conducted in a private manufacturing corporation with its headquarters located in İstanbul and its five production facilities located in five different Turkish cities.Indications found at the end of the survey shows that there is meaningful relations between organisational climate, motivation and some demographical properties; and relations between motivation and organisational climate. Today enterprises will get many advantages by trying to increase the motivation of the employees with the means of organisational climate.
Keywords: Örgüt Kütürü; Örgütsel Davranış; Psikoloji, Endüstriyel