Aerobik dayanıklılık çalışmalarının anaerobik kapasite üzerine etkisinin incelenmesi - Erzeybek, Mustafa Said (My University, 2004)
AEROBİK DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARININ ANAEROBİK KAPASİTE ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Adı ve Soyadı:Mustafa Said Erzeybek Danışman adı:Yard.Doç.Dr. Ali Kızılet Kabül tarihi: 06.09.2004 Program:Spor, Spor Sağlık Beden Eğitimi ve Spor Bu çalışma, Düşük Yoğunluk ve Yüksek Yoğunluk aerobik dayanıklılık 15-18 yaş grubuna sahip sporcuların 12 haftalık Düşük Yoğunluk aerobik dayanıklılık ve Yüksek Yoğunluk aerobik dayanıklılık antrenman periyotlaması sonunda, anaerobik kapasite gelişimleri ve motorsal özelliklerini analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Düşük Yoğunluk aerobik dayanıklılık grubu ; 12 sporcu denek, Yüksek Yoğunluk aerobik dayanıklılık çalışma grubunda; 12 ve kontrol grubunda; 12 denek olmak üzere toplam 36 erkek sporcu denek katılmıştır. Fiziksel uygunluk özellikleri olarak; fiziksel özellikler (boy, kilo ve BKİ), beden kompozisyonu, Maks. VO2, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti dikey sıçrama, Performans testleri olarak anaerobik güç, 34.2 m. Sprint, toparlanma testi, shuttle run testleri yapılmıştır. Performans testlerinde, Bangsbo' nun Toparlanma testi kullanılmıştır. Sporcuların 7 Sprint mesafe süreleri, istirahat nabızları, sprint başlangıcı ve toparlanma sonrası nabızları, 7 sprint sonrası laktat seviyeleri, başlangıç ve toparlanma sonrası kandaki total O2 seviyeleri değerlendirilerek ; en iyi, ortalama ve yorgunluk değerleri bakımından incelenmiştir. Çalışmamıza katılan sporcuların, fiziksel, motorsal ve performans testlerini değerlendirmek için, ölçüm formu geliştirilmiş olup, ön ve son test ölçüm envanteri olarak kullanılmıştır. Araştırmaya alınan düşük yoğunluk ve yüksek yoğunluk antrenman grubundaki sporculara 2 mart - 2 haziran 2004 tarihleri arasında toplam on iki hafta, haftada üçgün (Pazartesi- Çarşamba- Cuma) ve günde bir buçuk saat olmak üzere, 36 gün 54 saatlik düşük yoğunluk ve yüksek yoğunluk aerobik dayanıklılık antrenman uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 12.0 kullanılmıştır. Düşük yoğunluk ve yüksek yoğunluk antrenman gruplarının ön testlerinde ve son testlerinden sonra gruplar arası karşılaştırmalarda Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) ile Tukey HSD testi kullanılmıştır. Ön-Son test ölçümleri arasında gelişim farkı olup olmadığı, parametrik olmayan Wilcoxon testi ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda; Düşük yoğunluk aerobik antrenmanlara göre yüksek yoğunluk antrenman grubundaki sporcuların, Anaerobik Kapasite gelişimlerine, Toparlanmaya, Kan laktat seviyesine, Total O2 seviyelerine Nabız atım seviyelerine etkin payı olduğu ve Antrenman Periyotlamaları yapılırken, Anaerobik Kapasite gelişimi açısından Yüksek Yoğunluk Aerobik Antrenman programlamalarına, yer verilmesi gerektiği uygun görülmüştür. THE INVESTIGATION OF THE EFFECTS ON ANAEROBIC CAPASITY OF AEROBIC ENDURANS WORK The purpose of this study was to analysis the motoric characteristics and anaerobic capacity developments of athletes who aged 15-18 in the end of Low İntensity and Hight intensity aerobic endurans training for 12 weeks. Totally 36 male athletes who participiated to this study seperated as Low İntensity aerobic endurans group (12 subjects), as Hight intensity aerobic endurans working group (12 subjects) and as control group (12 subjects). As a physical fitness characteristics; height, weight, BMI, body composition, max VO2, hand grip, leg power and vertical jump were applied. As a performans tests; anaerobic power, 34.2 m sprint recovery test and shuttle run tests were applied. Bangsbo recovery test was used for the performans test. 7 sprints distance durations, rest heart rate, sprint and heart rate after recovery, lactate levels, beginning and recovery O2 levels on blood were evaluated by investigating the best mean and fatique values. To develop the physical,motoric and performans tests of athletes, the measurement form was used for pre and post tests. Low İntensity and Hight intensity aerobic endurans training program was applied for 3 days in a week (Monday-Wednesday-friday) and 90 min in a day (36 days and 54 hours) to athletes in training group. SPSS 12.0 program was used to statistical analysis. One Way Anova, Tukey HSD and Wilcoxon (non-parametric) tests were used to the compare with pre and post tests of Low İntensity and Hight intensity training group. In conclusion, it is said that Low İntensity and Hight intensity aerobic trainings positively effects the developments of anaerobic capacity, recovery, blood lactate levels, total O2 levels and heart rate levels.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz; Fiziksel form; İnsan fizyolojisi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri