Örgüt ikliminin iş tatmini üzerine etkisi: Bir uygulama - Doğan, Çise (My University, 2009)
Tatmini ÖZET Örgüt İkliminin İş Tatmini Üzerine Etkisi: Bir Uygulama Örgüt iklimi, çalışanlar tarafından algılanan örgüt içerisindeki genel hava, atmosfer şeklinde tanımlanabilir. Örgüt içerisindeki mevcut ortamın çalışanlar tarafından değerlendirilmesi ve olması gereken ile karşılaştırılması sonucunda ise iş tatmini kavramı ortaya çıkmaktadır. Örgüt iklimi ve iklimin çeşitli düzeylerdeki etkilerinin örgütsel davranış alanındaki araştırmacıların ilgisini çeken bir konu olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın üç ana amacı bulunmaktadır. Bunlar; örgüt iklimi algısının katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi, iş tatmini algısının katılımcıların demografik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi ve örgüt ikliminin iş tatmini üzerinde etkisi olup olmadığının incelenmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu amaçla oluşturulan anket formu İstanbul ilinde perakende sektöründe faaliyet gösteren özel bir firmaya ait altı mağazanın çalışanlarına uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular örgüt iklimi ve iş tatmini ile bazı demografik özellikler arasında ve örgüt iklimi ile iş tatmini arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Günümüzde işletmelerin örgüt iklimi aracılığıyla çalışanların iş tatminlerini arttırmaya çalışması kendilerine büyük avantajlar sağlayacaktır. Organisational Climate, Job Satisfaction

Effects of Organisational Climate on Job satisfaction : A Survey Study Organisational climate can be defined as general atmosphere or climate comprehended by the employees in an organisation. Job satisfaction term comes from the comparison of existing atmosphere of the organisation with the atmosphere that should be that is made by the employees. It is seen that organisational climate and different effects of the climate raises the interest of the researchers within the field of organisational behaviour. There are three main aims of this study. These are the investigation of the relation between the demographical properties of the participators and the sensation of organisational climate, the investigation of the relation between the demographical properties of the participators and the sensation of job satisfaction, and the investigation of whether there is an effect of the organisational climate on job satisfaction or not. The survey that is prepared by this aim has been applied to the employees working in six retail stores of a private firm that shows function in Istanbul. Indications found at the end of the survey shows that there is meaningful relations between organisational climate, job satisfaction and some demographical properties; and relations between job satisfaciton and organisational climate. Today enterprises will get many advantages by trying to increase the job satisfaction of the employees with the means of organisational climate.
Keywords: İş Tatmini; Örgüt İklimi; Örgüt Kültürü