Örme tasarımında form ve desen - Abanoz, Esra Yarar (My University, 2016)
ÖRME TASARIMINDA FORM VE DESEN İnsanlığın varoluşuyla birlikte, ihtiyaç olarak doğan tekstil, günümüzde farklı disiplinler tarafından tercih edilen bir teknik olmuştur. İnsanlık tarihi ile beraber gelişen farklı coğrafyalara ulaşarak dünyaya yayılan örme, zamanla talebin artması ve tekstil teknolojilerinin de gelişmesi ile hızlı ve seri üretime geçmiştir. Seri üretimle birlikte moda tasarımı ve sanatsal alanlarda örmeyi tasarımlarında kullanan moda tasarımcıları ve sanatçıları artmıştır. “Örme Tasarımında Form ve Desen” başlıklı tez çalışması, örme teknikleriyle form ve desen oluşumlarının yanı sıra, örme tasarımcı ve sanatçılarının çalışmalarını form ve desen bağlamında tekniklerine göre incelemiştir. Tez çalışmasının amacı örme tasarımı ve sanatında form ve desenin örmeye olan katkılarını irdelemektir ve dünyada ve Türkiye'deki tasarım ve çağdaş örme sanatına dikkat çekmektir. Bölümler Giriş, örmenin tanımı, kumaş oluşumunda örme tekniği, form ve desenin tasarımda ve sanattaki yeri başlıklarından oluşmaktadır. İkinci bölümde örmenin tanımı, tarihi, gelişimi, kullanılan teknikler ve yapıları irdelenmektedir. Bu bölümde tekstilin ana dallarından biri olan örmenin ortaya çıkışı ve örmenin tarihi gelişiminden günümüze kadar teknik kullanım biçimleri anlatılmaktadır. Ayrıca kumaş oluşumunda örme teknikleri başlığı altında iplik, iğne ve örgü etkileri teknik bağlamda incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, tezin asıl araştırma konusu olan örme tasarımında form ve desen başlığı altında formun tanımı, desenin tanımı ve biçimlerine göre örme formlar, oluşum tekniklerine göre desenler incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde form ve desenin el ve makine örmesi olarak nasıl uygulandığı, uygulama çalışmaları görsellerle desteklenerek anlatılmıştır. Beşinci ve altıncı bölümlerde dünyada örmeyi teknik olarak tercih eden tasarımcılar ve sanatçılara da bu bağlamda yer verilmiştir. Son olarak Türkiye'de çağdaş örme tasarımı ve sanatının gelişimine ve bu alandaki sanatçılara yer verilmiştir. rme, Tasarım, Sanat, Form,Desen ABSTRACK FORM AND PATTERN IN KNITTING DESIGN Textile, which emerged as a necessity with the existence of mankind, has become a technique that has been preferred by different disciplines today. Knitting, developing and spreading worldwide by reaching to different geographies with the history of mankind, shifted to fast and mass production as the result of the increasing demand and textile technologies developing in time. With mass production fashion design and fashion designers and artists, who use knitting in their designs for artistic areas have increased. Form and Design in Knitting Design thesis study reviews form and pattern formations with knitting techniques as well as the works of knitting designers and artists within the context of form and pattern per techniques. The purpose of the thesis study is to emphasize contributions made to knitting by form and pattern in knitting design and art and to attract attention to design and contemporary knitting art around the World and Turkey. Part titles are composed of the introduction, definition of knitting, knitting technique in fabric formation and role of form and pattern in design and arts. Definition of knitting given in the second part emphasizes the history, progress, techniques and structured used in knitting. In this part, emergence and historical progress of knitting, which is one of the main fields of textile, is explained together with the technical use methods until today. Furthermore the effects of thread, needle and knitting are examined technically under knitting techniques in fabric formation header. In the third part, definition of form, definition of pattern and knitting forms per their shapes, patterns per formation techniques are examined under form and pattern in knitting design heading, which is the main area of research under the thesis. Furthermore, the way of applying form and pattern in hand and machine knitting, are explained by supporting application with visuals. In part five and six, designers and artists preferring knitting as a technique around the world are included in this context. As a conclusion, development of knitting design and art in Turkey and artists in this area are mentioned. Design, Art, Form, Pattern
Keywords: Örme; Tasarım; Tekstil; Tekstil sanatları