XVI. yüzyıl şairi Rızâyî ve şiirleri - Tayfur, Melike Nur (My University, 2024)
XVI. yüzyılda yaşamış olan Rızâyî, müderris ve sonrasında kadı olmuş bir şairdir. Kaynaklarda divanının olduğu belirtilmesine rağmen divanı tespit edilememiştir. Mecmualarda ve tezkirelerde yer alan şiirleri divan şeklinde bir araya getirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Rızâyî’nin şiirlerini derli toplu bir şekilde sunmak ve kaynaklarda yer alan bilgileri gözeterek şairi tanıtmaktır. Şaire ait şiirlerin çeşitli mecmualar ve tezkireler aracılığıyla nüsha farklılıkları ve dil içi çevirisi verilmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. “Giriş”, “Hayatı”, “Edebi Kişiliği”, “Metin” ve “Sonuç” bölümü vardır. Sonuç bölümünde şairin yetiştiği ortam, dil ve üslupla ilgili detaylar verilerek şairin Osmanlı şiirindeki yeri gösterilmeye çalışılmıştır.

This study is about the poet Rızâyî, who lived in the sixteenth century and worked as an educator (müderris) and later became a judge (kadı). Although it is stated in the sources that he had a divan, his divan could not be found. His poems in mecmuas and tezkires were brought together in the form of a divan. The aim of this study is to present Rızâyî's poems all together and to introduce the poet by considering the information in the sources. Manuscripts copy differences and intralingual translations of the poems are given through various mecmuas and tezkires. The study consists of five sections: Introduction, His Life”, “His Literary Personality, Text and Conclusion. In the conclusion, the place of the poet in Ottoman poetry is tried to be shown by giving details about the environment in which the poet grew up, his language and style.
Keywords: Ancient Turkish literature; dil içi çeviri; Divan poetry; Divan şiiri; Eski Türk edebiyatı; intralingual translation; mecmua; poem; Rızâyî; şiir; Turkish literatıre; Türk edebiyatı