Çağdaş dönemde müslüman azınlıklar fıkhı (fıkhü’l-ekalliyyât) tartışmaları - Hasdemir, Merve Sena (My University, 2016)
ÇAĞDAŞ DÖNEMDE MÜSLÜMAN AZINLIKLAR FIKHI (FIKHÜ’L-EKALLİYYÂT) TARTIŞMALARI Müslüman azınlıklar fıkhı, gayrimüslim hâkimiyetindeki ülkelerde yaşayan müslümanların karşılaştığı problemlere İslâm hukuk usulüne dayanarak çözüm bulma yöntemidir. Bu çalışmada müslüman azınlıklar fıkhı (fıkhü’l-ekalliyyâti’l-müslime) etrafındaki tartışmaların ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma, ilgili konunun teorik boyutu ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada azınlık fıkhı tali meselelerinden örneklendirme yapılmış olmasına rağmen herhangi birini çözüme kavuşturmak iddiası yoktur. Çalışmada azınlık fıkhı ile ilgili teorik tartışma -üç dilde- kitaplar, makaleler, dergi ve gazete yazıları, uzmanlık tezleri, istatistiksel araştırmalar, raporlar, internet siteleri dikkate alınarak özetlenmiştir. Çalışma sonucunda azınlık fıkhının koordinatları ve işletim sistemi net bir şekilde ortaya konmuştur. azınlık, dâr, maslahat, zaruret, ihtiyaç, teysir

DEBATES ON MUSLIM MINORITIES LAW (FIQH AL-AQALLIYYĀT) IN THE CONTEMPORARY AGE Fiqh al-aqalliyyāt is a method to find a way out for problems which Muslims living in non-Muslim countries encounter with, based on sources of fiqh. The purpose of this study is to shed light on debates about fiqh al-aqalliyyāt (fiqh of muslim minorities) in the contemporary age. The study has been limited with the theoretical dimension of the related issue. Despite some exemplifications given related to secondary issues, none of exemplifications does not pretend to put forward exact solution. In this study the theoretical debate has been summarized in reference to books, articles, magazine and newspaper articles, dissertations, statistical datas, and websites that related to fiqh al-aqalliyyāt in three different languages. As a result coordinates of fiqh al-aqalliyyāt and its law system have been presented explicitly. nority, land, maslaha (public interest), necessity, requirement, taysîr (facilitating fiqh)
Keywords: Hukuk; İslam dini