Örgüte bağlılık boyutlarının EFQM modeli uygulanan ve uygulanmayan işletmelerde karşılaştırılmasına yönelik bir araştırma - Karaca, Gülten (My University, 2008)
Mükemmellik modelleri performansı etkiler ve örgütlerin, örgüt mükemmelliği kazanmalarına yardımcı olur. Ayrıca, örgütsel bağlılık, örgütsel mükemmelliğin diğer bir konusudur. Örgütsel bağlılığın ölçümü toplam kalite yönetimi’nde önemli bir konudur. Bu bakımdan, çalığanlar sorumlu oldukları şeye bağlılıkları ölçüsünde, müşterilerin ürün ve hizmet memnuniyetlerini direkt olarak etkileyebilirler. Bu gözlemler altında yapılan çalışmanın ana amacı, bir mükemmellik modeli ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmamızda; çalışmada, Meyer & Allen’ın üç boyutlu örgütsel bağlılık modeli kullanılmıştır. Elde edilen veriler, 5’li likert ölçeği bazında test edilmiş, ilk olarak güvenirliği saptanmış ve faktör analizine gidilmiştir. Faktör analizi sonucunda örgütsel bağlılık 3 alt boyuta indirgenerek, bulguların teorik ve uygulamalı çıkarımları da tartışılmıştır. Çalışmanın teorik kısmının ikinci bölümünde, genel ifadeyle Toplam Kalite Yönetiminin tanımı, gelişimi ve temel ilkeleri ve EFQM Mükemmellik Modeli kapsamında, ilk olarak Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı hakkında bilgilendirme, sonrasında, iş mükemmelliği modelinin tanımı, temel kavramları ve temel kriterleri anlatılacaktır. Üçüncü bölümde; örgütsel bağlılığın tanımı, önemi, sınıflandırmaları, türleri, örgütsel bağlılığı sağlayan koşullar ve etkileyen faktörler ile sonuçları anlatılacak, son olarak da, toplam kalite yönetimi – EFQM mükemmellik modeli ve örgütsel bağlılık ilişkisi özetlenecektir. Dördüncü bölümünde ise, araştırmanın amacı, bulguları, varsayımları ile ilgili olarak iki işletmede yaptığımız uygulamanın verileri analiz edilecektir. tsel bağlılık, EFQM mükemmellik modeli, toplam kalite yönetimi VI

Excellence models have a significant impact on the performance and help the organizations gain organizational excellence. Also, organizational commitment is yet another subject of organizational excellence. The measurement of the organizational commitment is a crucial element in total quality management. At this point, the employees can directly influence the customers’ satisfaction in terms of products and services. This study, under these observations, has the main purpose of assessing the relationship between the excellence model and the organizational commitment. In order to fulfill the purpose of assessing the relationship between the excellence model and the organizational commitment, this study makes a research including Meyer & Allen’s three dimensional organizational commitment questionnaire. The findings have been tested on a five-item likert scale; its reliability has been confirmed and followed by the factor analysis. As a result, organizational commitment has been clustered in three groups and the theoretical and practical implications of the findings have been discussed accordingly. On the second part of the study, in general, the definition of total quality management, development and key elements and EFQM work perfection model base, first of all, information about Europe Quality Management Association, then work perfection models definition, key elements and key criterias will be explained. On the third part, the definition of organizational commitment, classification, types, the circumstances that occur the organizational commitment and the factors and their results will be explained and in conclusion TQM – EFQM perfection model and organizational commitment relationship will be summarized. On the fourth part, the aim of the study, outcomes and the assumptions that are held in the two enterprises data will be analyzed about. Key words: Organizational commitment, EFQM excellence model, total quality management
Keywords: EFQM; Kalite Yönetimi; Mükemmellik Modeli; Örgüte Bağlılık; Toplam Kalite Yönetimi