Asetal Rezin kroşelerle kobalt-krom kroşelerin tutuculuk ve deformasyonunun karşılaştırılması - Arda , Tuğberk (My University, 2004)
Hem hasta hem de hekim için başarılı bir hareketli bölümlü protezin en belirgin göstergelerinden biri estetiktir. Özellikle üst çenede ön grup destek dişlerde metal kroşelerin kullanılmasıyla estetik problemler ortaya çıkabilmektedir. Formaldehitin polimerizasyonu ile elde edilen, genel ismi asetal rezin olarak bilinen polioksimetilen (POM) materyali ile diş renginde kroşeler hazırlanabilmekte ve uygun estetik elde edilebilmektedir. Bu çalışmada asetal rezin kroşeler ile kobalt-krom kroşelerin sağladığı tutuculuk ve 36 ay klinik kullanımı taklit eden takıp-çıkartma işlemleri sonunda oluşan deformasyon miktarı incelendi. 10 adet 0.25 mm, 10 adet 0.50 mm andırkat derinliği olan molar, 10 adet 0.25 mm, 10 adet 0.50 mm andırkat derinliği olan premolar dişin metal modelleri kobalt-krom alaşımı ile hazırlandı. Her model için 10 adet 1.2 mm kalınlıkta asetal rezin kroşe, 10 adet 2.0 mm kalınlıkta asetal rezin kroşe ve 10 adet 1.2 mm kalınlıkta kobalt-krom kroşe hazırlandı. Kroşelerin tutuculuk kuvveti özel tasarımlanan edilen takıp-çıkartma test cihazı ile distile su içinde hareketli bölümlü protezin 0, 6, 12, 18, 24, 30, 36 aylık kullanımını taklit edecek takıp-çıkartma işlemlerinden sonra ölçüldü. Kroşe uçları arası mesafe takıp-çıkartma işleminden önce ve sonra Tools Mikroskop ile ölçüldü. 1.2 mm ve 2.0 mm kalınlıkta asetal rezin kroşelerin tutuculuk değerleri 1.2 mm Co-Cr kroşelere göre anlamlı derecede düşük bulundu. 36 aylık klinik kullanımı taklit eden takıp-çıkartma işlemi sonunda Co-Cr kroşelerin deformasyon miktarı anlamlı derecede fazla bulunurken, asetal rezin kroşelerde deformasyon görülmedi. Deformasyon göstermeyen asetal rezin kroşelerin tutuculuk değerleri de deformasyon gösteren Co-Cr kroşelere göre anlamlı derecede düşük bulundu. COMPARATİVE STUDY OF RETENTION FORCE AND DEFORMATION OF ACETAL RESIN AND COBALT-CHROMIUM CLASPS Restoration of esthetics is an important factor of a removable partial denture consideration for both the patient and the dentist. Using metal clasps on anterior teeth will cause esthetic problems. Polyoxymethylene (POM), commonly called acetal resin, which is formed by the polymerization of formaldehyde, have been used as an alternative tooth colored denture clasp material to achieve better esthetics. The purpose of the present investigation was to compare the retention force of acetal resin and cobalt-chromium clasps, and to determine the deformation of the clasps in simulated 36 months of clinical use. 10 molar and 10 premolar models with 0.25 mm undercut, 10 molar and 10 premolar models with 0.50 mm undercut were made with Co-Cr alloy. 10 acetal resin clasps with 1.2 mm thickness, 10 acetal resin clasps with 2.0 mm thickness and 10 cobalt-chromium clasps with 1.2 mm thickness were made for each metal model. The retention force of the clasps was measured in distilled water by a special designed insertion-removal testing apparatus with intervals corresponding 0, 6, 12, 18, 24, 30, 36 months use of a removable partial denture. The distance between clasp tips was measured with a Tools Microscope before and at the end of the insertion-removal testing procedure. The retention force of both of the acetal resin clasps with 1.2 mm and 2.0 mm thickness were found significantly lower than the cobalt-chromium clasps with 1.2 mm thickness. After simulated 36 months of clinical use, there was evidence of significant deformation in the cobalt-chromium clasps but no deformation was seen in the acetal resin clasps. The retention force of acetal resin clasps, which did not show deformation, was still significantly lower than cobalt-chromium clasps which showed deformation
Keywords: Cerrahi; Diş Hastalıkları; Diş hekimliği; prostetik diş hekimliği; Prostodontik (takma ve yapay diş bilgisi) diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri