Erzurum kış sporları turizmi ile ilgili yöre halkının tutum ve beklentileri - Şebin, Kenan (My University, 2009)
ERZURUM KIŞ SPORLARI TURİZMİ İLE İLGİLİ YÖRE HALKININ TUTUM VE BEKLENTİLERİ Bu araştırmanın amacı, Erzurum kış sporları turizmi ile ilgili yöre halkının tutum ve beklentileri başlığı altında Erzurum’da yaşayan insanların turizme bakış açılarını ve hangi tür beklentiler içerisinde olduklarını ortaya koymaktır. Araştırma anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Anketler daha önceden bilgilendirilen ve Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan 10 kişilik Beden Eğitimi Öğretmenleriyle uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan halk oluşturmuştur. Anketin örnek bireylerini Erzurum da yaşayan tüm meslek grupları ile birlikte 15 yaş üzeri erkek ve kadınlar olmak üzere toplamda 1372 kişi oluşturmaktadır. Yöre halkının kış sporları turizmi ile ilgili tutum ve beklentilerini belirlemek amacıyla geliştirilmiş beklenti ölçeği, Cronbach alpha istatistik yöntemi ile geçerlilik testine tabi tutulmuştur. Tutum anketinin ,95 ve beklenti anketinin ise ,96 gibi yüksek bir oranla geçerli olduğu belirlenmiştir. Toplanan bilgi ve verilerin analizinde SPSS 14 istatistik paket kullanılmıştır. Değerlendirmelerde tamamlayıcı istatistikler ve hipotez testleri sonuçlarından faydalanılmıştır. Araştırma grubu, kış sporları turizmine karşı %54.63’le tutum ve =4.15 aritmetik ortalama ile oldukça yüksek bir oranla beklentiler ile ilgili görüşlere katılmışlardır. Katılımcıların tutum puanları ile birlikte beklenti puanları da yüksek çıkmıştır. Tüm meslek gruplarının beklenti alt boyutlarına ilişkin puanları birbirine yakın çıkmasına rağmen cinsiyet, doğum yeri ve kış sporları yapma değişkenlerinde önemli ve çok önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak yöre halkı Erzurum kış sporları turizmini yüksek bir oranda benimsemiş ve aynı zamanda yüksek oranda olumlu beklentiler içerisinde olduklarını ortaya koymuşlardır. Beklenti, Ekonomi, Kış Sporları, Tutum, Turizm 2.

The Attitude And Expectations of Local People Towards The Winter Sports Tourism in The City of Erzurum, Türkiye The purpose of this study is to present the statistical findings of the attitudes and the expectations of local people towards the winter sports tourism in the city of Erzurum, Türkiye. In this study the public survey method was used. 10 physical education teachers, who work for the local government schools in the cıty of Erzurum executed the survey to the citizens of Erzurum. These teachers were given the necessary instructions to conduct the surver properly. The target group for the survey was the local citizens of city of Erzurum who live within the borders of Erzurum Metropolitan Municipality. The subjects were randomly chosen. 1372 individuals from the cıty of Erzurum, men and women of ages 15 and over from all professions took the survey. Expectations of winter sports tourism of the citizens who took the survey was tested by Cronbach Alpha Statistical Method. From the attitude point the validity of the research was ,95. The validity of the research was ,96. SPSS 14 statistical program was used to evaluate and analyse the data of the resaerch. During the analysis of the research other statistical and hypothesis test results were used. As a result %54.63 of the participants- with an arithmetic average of X=4.15 gave their opinions about their expectations for the winter sports tourism in the city of Erzurum. Although the lower limits expectation points of different professional groups are almost alike, “sexuality”, “birth place”, and “habit of exercising the winter sports” criteria showed important differences. As a result, the citizens of Erzurum which answered the survey, highly accepted the winter sports tourism in Erzurum and presented their high expectations. Key words: Attitude, Expectations, Economy, Winter Sports, Tourism
Keywords: Spor_Türkiye