Kadmiyum iyonu analizi için fluorimetrik sensör geliştirilmesi - Yılmaz, Özge (My University, 2017)
Kadmiyum son derece toksik bir metal olup, plastiklerde, atık sularda, su kaynaklarında, kozmetiklerde, gıdalarda bulunabilir. Akciğer rahatsızlıkları, prostat, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına bunun yanı sıra çevre sorunlarına sebep olabilir. Böyle zararlı bir elementin takibinin yapılması gerekir. Bunun için sensörler oldukça uygun bir analiz yöntemidir. Çalışmamızda kadmiyum iyonu tayini için polimerik fluoresans bir membran hazırlanmıştır. Hazırlanan polimerik membran SEM ve FTIR ile karakterize edilmiştir. Analiz için gerekli olan pH, cevap süresi, çalışma aralığı, hassasiyet, seçicilik, tekrar edilebilirlik gibi faktörler de sistematik olarak incelenmiştir. Doğrusal çalışma aralığı ise 4,45x10-9 mol L-1- 4,45x10-8 mol L-1olarak bulunmuştur. Geliştirilen metodun tespit sınırı 6,2310-10 mol L-1 tayin sınırı ise 1,77x10-9 mol L-1 olarak hesaplanmıştır (n=7).Yöntem musluk suyu, bisküvi ve ruj örneklerine başarıyla tatbik edilmiştir. Çalışmamızda hazırlanan sensör ile kadmiyum analizi kısa bir cevap süresinde, oldukça seçici ve hassas bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız ‘Determination of Cd(II) Ions by Using Cyclodextrin Based Polymeric Fluorescence Sensor’ başlığıyla Journal of the Turkish Chemical Society’de yayına kabul edilmiştir. Aynı zamanda 19-22 Mayıs tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi tarafından düzenlenen IV. Eser Analiz Kongresi’nde (Es-An 2016) ‘Kadmiyum İyonu Tayini İçin Fluorimetrik Sensör Geliştirilmesi’ başlığıyla poster bildiri olarak sunulmuştur.

Cadmium is a highly toxic metal and can be found in plastics, waste water, water resources, cosmetics, and food. Lung disorders can cause serious health problems like prostate, cancer, as well as environmental problems. Following such a harmful element requires validity. For this, sensors for this are a very suitable method of analysis.In our work, a polymeric fluorescent membrane was prepared for cadmium ion detection. The prepared polymeric membrane was characterized by SEM and FTIR. Factors such as pH, response time, working range, sensitivity, selectivity and reproducibility required for the analysis were systematically examined. The linear working range was found to be 4.45x10-9 mol L-1- 4.45x10-8 mol L-1. The detection limit of the developed method was calculated as 6.2310-10 mol L-1 and limit of quantition was 1.77x10-9 mol L-1 (n = 7).The method has been successfully applied to tap water, biscuits and lipstick samples. The cadmium analysis with the sensor prepared in our study has been carried out in a very selective and precisemanner with a short response time. Our study has been accepted with the title ‘Determination of Cd (II) Ions by Using Cyclodextrin Based Polymeric Fluorescence Sensor’ will be published by the Journal of the Turkish Chemical Society. In addition, it was presented as a poster presentation with the title ‘ Kadmiyum İyonu Tayini İçin Fluorimetrik Sensör Geliştirilmesi’ at the IV.Eser Analiz Congress organized by Sakarya University between 19th-22nd May.
Keywords: Çevre kirleticileri; Çevreye etkisi; Fluoresans spektroskopisi Fluorescence spectroscopy; Kadmıyum; Kimya, Analitik; Sağlıksal yönler; Yan etkileri; Zehirlilik