Otofatura ekonomik ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda ticari faturanın yeni bir uygulaması - YARBAŞI, Engin (My University, 2016)
Son on yıllarda dünya ekonomisindeki gelişmeler küçük esnafın silinmesine buna karşılık daha büyük hacimli, tüketicilerin gereksinimlerinin olabildiğince fazlasını karşılayacak işyerlerinin oluşumuna yol açmaktadır. Bu tür işyerlerinin en önemli sorunu ise, sermaye olarak ortaya çıkmaktadır. Böylesine çeşitli böylesine geniş yelpazedeki malları satın alıp sergilemek perakendeci açısından, çok sayıdaki perakende- ciye mallarını satarak sergilenmesini sağlamak üretici açısından olanaksız hale gelmektedir. Ekonomik sorunlara ekonomik çözüm bulunan günümüz ortamında sonuç konsinye teslim satış sistemi olarak ortaya çıkmıştır, böylece mallar satıldıkça tahsil yoluna gidilecek ve mali olarak hiç kimse zorlanmamış olacaktır. Konsinye mal tesliminin depolama, bozulma, teslim ve ödemeler gibi çeşitli so- runlarının yanısıra makalede ele alacağımız açıdan bir diğer sorunu, üretici tarafından satış faaliyetlerinin takip edilememesi ve sonuçta hem stok takibi hem tahsilat beklentisi açısından belirsizlik olmaktadır. Bunun için çözüm İngilizce Self-Billing, Fransızca Autofacturation, Almanca Selbstfakturierung olarak adlandırılan ve alıcının, önceden yapılmış bir anlaşma çerçevesinde, satmış olduğu malların alış faturasını kendine satıcı adına düzenleyeceği fatura ya da bu makalede kullanacağımız en uygun olacağını düşün- düğümüz adıyla Otofatura kavramıdır. Bu kavram henüz Türkiye’de yürürlükte olmamakla birlikte yakın bir gelecekte mevzuatımıza gireceğine inanmaktayız.
Keywords: Fatura, Katma Değer Vergisi, Otofatura