Boksörlerde alt ve üst ekstremite reaktif kuvvet indeksleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Anli, Fatma (My University, 2022)
1. ÖZET Amaç: Boksörlerin uyguladığı derinlik şınav (10,15,20 cm), derinlik sıçrama (30,45,60 cm), patlayıcı şınav, çök-sıçra, squat şınav ve squat sıçramanın alt ve üst ekstremilerde ki reaktif kuvvet indeksleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 18-35 yaş arası, (N= 20; Yaş 20,9±4,83; Boy 1,755±.07171; VKİ 22,4249±2,38725) lisanslı, en az 4 yıl boks geçmişi olan erkek boks sporcuları katılmıştır. Derinlik şınav (10cm, 15cm, 20cm) ve derinlik sıçrama (30cm, 45cm, 60cm) testinde 3 farklı yükseklikten ve her yükseklik için üç tekrar, patlayıcı şınav, çök-sıçra, squat şınav ve squat sıçrama hareketlerinin de üç tekrarlı ölçümleri alınmıştır. Sıçrama ve şınav ölçümlerinde sıçrama yükseklikleri ve temas süreleri ilgili verileri tespit etmek için Tekscan (Matscan, South Boston USA) sensör sistemi kullanılmıştır. Bulgular: Beş farklı sıçrama türü ve beş farklı şınav türünün RKİ değerlerine bakıldığında, alt ve üst ekstremite RKİ değerleri arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak hem üst hem de alt ekstremite reaktif kuvvet geliştirmede antrenörlerin antrenman programlarına pliometrik sıçramaları ve pliometrik şınavları dahil etmeleri önerilmektedir.

2. SUMMARY Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between the reactive strength indexes of the lower and upper extremities of the boxers' drop push-ups (10,15,20 cm), drop jumps (30,45,60 cm), explosive push-ups, squat-jumps, squat push-ups and squat jumps. Tools and Method: Licensed male boxers aged 18-35 (N= 20; Age 20.9±4.83; Height 1.755±.07171; BMI 22.4249±2.38725) with at least 4 years of boxing history participated in the study. Results: When the RSI values of five different jump types and five different push-up types were examined, no significant relationship was found between the lower and upper extremity RSI values (p>0.05). Conclusions: As a result, it is recommended that trainers include plyometric jumps and plyometric push-ups in their training programs for both upper and lower extremity reactive strength development.
Keywords: Alt Ekstremite; Boksör; Boxer; Lower Body; Öğrenim ve öğretim; Pliometri; Plyometric; Reaktif Kuvvet İndeks; Spor; Sports; Study and teaching; Upper Body; Üst Ekstremite Reactive Strenght Index