ÖRGÜTSEL DESTEK, SOSYAL BAĞLILIK VE DÜNYAYA İLİŞKİNVARSAYIMLARIN TRAVMA SONRASI BÜYÜME ÜZERİNDEKİETKİSİNDE ACININ DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNÜN ROLÜ: POZİTİFPSİKOLOJİ BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmada, travma sonrası büyüme (TSB) kavramının örgütsel, bağlamsal vepsikososyal öncelleri ele alınmıştır. Yapılan literatür incelemesi sonucunda, örgütsel vebağlamsal değişkenler olarak örgütsel destek ve sosyal bağlılık algısının, psikososyaldeğişkenler olarak da dünyaya ilişkin varsayımlar ve acının dönüştürücü gücünün TSB’yianlamlı ve olumlu yönde etkileyebileceği varsayılmıştır. Kuramsal çerçevede önerilmişolan hipotetik ilişkilerin test edilmesi için yapılan araştırma sonucunda, algılanan örgütseldesteğin, sosyal bağlılığın ve dünyaya ilişkin varsayımların TSB’nun anlamlı bireryordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bu bulguların, önceki kuramsal ve görgülçalışma sonuçları ile uyumlu olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, acının dönüştürücügücünün, bireylerin algıladıkları örgütsel destek ve dünyaya ilişkin varsayımlarının TSBdüzeyleri üzerindeki etkisinde düzenleyici rolü olduğu tespit edilmiştir. Sosyal bağlılıkalgısının TSB ile olan ilişkisinde ise acının dönüştürücü gücünün düzenleyici etkisi anlamlıbulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, önceki kuramsal ve görgül çalışmalar ışığındadeğerlendirilmiş ve çalışmanın kuramsal ve uygulamaya yönelik doğurguları tartışılmıştır.

In this study, the organizational, contextual and psychosocial antecedents of posttraumatic growth concept are studied. Based on the literature review, it was assumed that organizational support and social connectedness as organizational and contextual variables and assumptions about the world and the transformative power of suffering as psychosocial variables would have significant and positive impacts on posttraumatic growth. In order to test the conceptual relations among the variables as assumed in the theoretical framework, a research study has been performed. As a result of the research survey, it was determined that perceived organizational support, social connectedness and world assumptions were significant predictors of posttraumatic growth. These findings were found to be consistent with the previous theoretical and empirical results. Moreover, it was revealed that the transformative power of suffering had a significant moderating role on the impact of both individuals' perceived organizational support and world assumptions on posttraumatic growth levels. However, regarding the relationship between the perception of social connectedness and posttraumatic growth, the moderating effect of the transformative power of suffering was not significant. The results were evaluated in the light of the previous conceptual and empirical studies and the theoretical and practical implications of the study were discussed.
THE ROLE OF TRANSFORMATIVE POWER OF SUFFERING ON THE IMPACTS OF ORGANIZATIONAL SUPPORT, SOCIAL CONNECTEDNESS AND THE WORLD ASSUMPTIONS ON POSTTRAUMATIC GROWTH: AN EVALUATION IN THE CONTEXT OF POSITIVE PSYCHOLOGY