Ceza muhakemesi hukukunda tutuklama - Altınay, Ahmet (My University, 2007)
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA TUTUKLAMA Tutuklama, kişi özgürlüğünü kesin hükümden önce sınırlayan bir koruma tedbiridir. İnsanlık tarihi kadar eski ve bir o kadar da köklü tedbir olmasına rağmen, son yüzyıllara kadar bu kuruma cezalandırma amacıyla başvurulmuştur. Özgürlüğe kısıtlama getirmesi nedeniyle, son yüzyıllarda ciddi ve etkili çalışmalar sonucu bu kurumda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Tutuklamaya ilişkin yaklaşım, gün geçtikçe kişi özgürlüğü ve güvenliği lehine olumlu gelişme göstermiştir. Tutuklama bir hakim kararı gerektirir. Maddi ve şekli şartlarının oluşması, makul sürede sona erdirilmesi ve gerekmedikçe başvurulmaması gereken bir koruma tedbiridir. Tutuklamanın şartları oluşsa bile derhal tutuklamaya başvurmak yerine alternatif tedbirlerin öncelikle düşünülmesi ve haksız tutuklananlara tazminat verilmesi günümüz yaklaşımıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu, kendisinden önceki Kanun’a göre daha özgürlükçü ve tutuklamaya daha az başvurulmasını tavsiye eden bir kanundur. Bu çalışmada ağırlıklı olarak ulusal hukukta olmak üzere tutuklamanın esas ve usulleri ile sonuçları anlatılmaya çalışılmıştır. Tutuklama kurumunun günümüze kadar aldığı mesafe ve olması gereken birlikte ele alındığında, tüm kesimlerin ortak çalışma yapması gereken daha pek çok konunun olduğu da bir gerçektir.

CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA TUTUKLAMA Tutuklama, kişi özgürlüğünü kesin hükümden önce sınırlayan bir koruma tedbiridir. İnsanlık tarihi kadar eski ve bir o kadar da köklü tedbir olmasına rağmen, son yüzyıllara kadar bu kuruma cezalandırma amacıyla başvurulmuştur. Özgürlüğe kısıtlama getirmesi nedeniyle, son yüzyıllarda ciddi ve etkili çalışmalar sonucu bu kurumda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Tutuklamaya ilişkin yaklaşım, gün geçtikçe kişi özgürlüğü ve güvenliği lehine olumlu gelişme göstermiştir. Tutuklama bir hakim kararı gerektirir. Maddi ve şekli şartlarının oluşması, makul sürede sona erdirilmesi ve gerekmedikçe başvurulmaması gereken bir koruma tedbiridir. Tutuklamanın şartları oluşsa bile derhal tutuklamaya başvurmak yerine alternatif tedbirlerin öncelikle düşünülmesi ve haksız tutuklananlara tazminat verilmesi günümüz yaklaşımıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu, kendisinden önceki Kanun’a göre daha özgürlükçü ve tutuklamaya daha az başvurulmasını tavsiye eden bir kanundur. Bu çalışmada ağırlıklı olarak ulusal hukukta olmak üzere tutuklamanın esas ve usulleri ile sonuçları anlatılmaya çalışılmıştır. Tutuklama kurumunun günümüze kadar aldığı mesafe ve olması gereken birlikte ele alındığında, tüm kesimlerin ortak çalışma yapması gereken daha pek çok konunun olduğu da bir gerçektir. ABSTRACT ARRESTING IN CRIMINAL PROCEDURE LAW Arresting before the jurisdiction is a limiting protective precation for personal freedom. As it is nearly old as human history, arresting tool has been generally used for punishment purposes until last centuries. Many improvements has been made in last centuries because this precation limits personal freedom and human rights. General approach to aresting tool is improving positively for personal freedom and personal safety day by day. Arresting needs a written decision approved by a judge. It needs physical and figurative conditions to be met, needs to be ended in a reasonable time and must not be used when not needed. Alternative precations must be considered even all the conditions for arresting has been met and people who are arrested by mistake must be compansated is, today’s modern law’s general approach. Code of Criminal Procedure Law is much more freedom based and advises not to use the arresting tool than the other acts prepared before. In this study, the main principles, procedures about arresting in national law has been tried to be explained. The point arresting tool has reached in law after improvements made until today, and the point which must be reached compared, it is a fact that all sections of society has a lot of subjects to be discussed and has a lot of work to do to make those improvements stated.
Keywords: Adli Kontrol; Ceza Hukuku; Kamu Hukuku; Tutuklama