Küreselleşme sürecinde Türk teksil ve hazır giyim sektörünün rekabet gücü - Yücel, Yener (My University, 2010)
Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü, Uluslararası Rekabet Gücü, DTÖ Anlaşmaları, Çin Tehdidi, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler ÖZET KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE TÜRK TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN REKABET GÜCÜ Dünyanın en eski sanayi dalı olan tekstil ve hazır giyim sektörü, dünyada ve ülkemizde gerek üretim sürecinde yaratılan katma değer ve gerekse de ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli roller üstlenen bir sektördür. Bu bağlamda günümüzde, Dünya’da ve Türkiye’de yer alan tekstil ve hazır giyim işletmelerinin yoğun bir rekabet içerisinde bulunduklarını söylemek mümkündür. Devam etmekte olan küreselleşme bir taraftan rekabetin kapsamı ve yoğunluğunu artırırken, diğer taraftan, geçerliliği ve ölçülmesi konusunda farklı görüşlerin bulunduğu rekabet gücü kavramının değişik kesimlerde sıklıkla tartışılmasını gündeme getirmiştir. Dünya ekonomisinde yaşanan hızlı dönüşüm süreci, ülke içinde ve ülkeler arasında rekabet kavramının gittikçe önem kazanmasına yol açmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, tekstil sektörünün küresel rekabet ortamındaki yerini ortaya koyabilmektir. Bu amaçla çalışmada öncelikle tekstil ve hazır giyim sektörü tanıtılarak sektöre ilişkin düzenlemeler ve bunların etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde rekabet ve rekabet gücü kavramları açıklanarak rekabete etki eden faktörler ve yaklaşımlar belirlenmiştir. Bu bölümde ayrıca Türk tekstil ve hazır giyim sanayin mevcut durumu değerlendirilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise, açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler endeksleri kullanılarak Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün 1998 ve 2008 yılları arasındaki uluslararası rekabet gücü analiz edilmiş ve gelişmeler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sonuçta Türkiye’nin bu sektördeki avantaj ve dezavantajları ortaya konularak gelecekteki potansiyeli belirlenmiş ve sektörün ayakta kalabilmesi için yapılması gerekenler vurgulanmıştır.

COMPETİTİVENESS OF TURKİSH TEXTILE AND CLOTHİNG SECTOR IN THE GLOBALİZATİON PROCESS The textile sectors which is the oldest industry of the world, undertaking important roles in the process of economical development both in our country and in the world, whether value added which created in the process of production, and or highest rate of revenue in the export. In this connection, today, it is possible to say that the textile and clothing firms, both in Turkey and in world, are in a great competition. Increasing scope and density of the competition under the continuous globalisation puts on the agenda competitiveness that discused frequently at different sides for validity and measurement. The rapid transformation process in the global economy has caused the concept of competition to gain importance both inside the country and among the other countries. The basic aim of this work is to expose the position of textile sector in the global competition environment. For this purpose, firstly, the study introduces the textile and clothing industry in Turkey and gives explanations about regulations and their effects on the sector. In the second part of this study, competition and competitiveness concept have explained and factors that effect competitiveness have tried to determine. In this chapter also, Current Situation of Turkish textile and clothing industry has evaluated. The last part of this study, analyses Turkish textile and clothing industry’s international competitiveness between 1998-2008 with calculating Revealed Comparative Advantage Indexes. As a result by bringing up the advantages and disadvantages of Turkey in this sector, its potential in future was identified and it was emphasized that what can be done to keep the sector afloat.
Keywords: Hazır Giyim; Tekstil; Tekstil_Rekabet; Tekstil_Türkiye; Uluslararası Rekabet