1686-1687 (h. 1097-1098) tarihli atik şikayet defteri’nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi - Demir, Mesut (My University, 2010)
1686-1687 tarihleri arası hükümleri ihtiva eden 10 Numaralı Atik Şikâyet Defteri, Osmanlı tarihinin özellikle İkinci Viyana Kuşatması sonrası siyasi, ekonomik, askeri, sosyal, kültürel özelliklerinin anlaşılması için birinci elden önemli bir kaynaktır. 10 Numaralı Atik Şikâyet Defteri'nin önemi ihtiva ettiği tarih aralığına denk düşen mühimme defterlerinin olmamasıyla bir kat daha artmaktadır. 10 Numaralı Atik Şikâyet Defteri, “Atik Şikâyet Defteri” olarak adlandırılmasına rağmen muhtevası göz önünde bulundurulduğunda sefer mühimmesi olduğu anlaşılmaktadır. Çalışmamız sefer organizasyonların anlaşılması açısından birinci elden önemli bir kaynak olma özelliği taşımaktadır.

Atik Şikayet Defteri numbered 10 which contains decrees of 1686 and 1687, is a prominent primary source to reveal political, economic, military, social and cultural properties of the Ottoman history especially after the second siege of Vienna. The significance of Atik Şikayet Defteri numbered 10 increases through the absence of mühimme defters refering to its date range. Considering its content, Atik Şikayet Defteri numbered 10 appears to be a mühimme of campaign though it is called as Atik Şikayet Defteri. This research bears the very unique feature of being a first hand source in terms of denoting the campaign organizations.
Keywords: Tarih; Yeniçağ Tarihi