AK PARTI DÖNEMINDE (2002-2015) SOSYAL YARDIM UYGULAMALARI - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Sosyal yardımlar ihtiyaç sahibi kişilerin ihtiyaçlarını karşılamada tedavi edici fonksiyonuyerine getirmese de pansuman vazifesi görmektedir. Bu kapsamda sadece sosyal yardımtalebinde bulunanların değil, gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespit edilip hak temelli sosyal yardımuygulamalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, AK Parti hükümetleridöneminde (3 Kasım 2002-7 Haziran 2015) Türkiye‟de sosyal yardımlarla ilgili uygulamalar nasılşekillenmiştir, yapılan düzenlemeler ve değişikliklerin üzerinde durulmuştur. AK Partihükümetleri döneminde sosyal yardım harcamalarında artış olduğu bilinmekle birlikte sondönemde sosyal yardım-istihdam bağlantısının kurulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Ġş sahibiolmak isteyenlere yapılan proje destekleri, ücretsiz ders kitaplarının dağıtılması, engelli veyaşlılara evde bakım yardımı dönem içerisinde ilk defa gerçekleştirilen yardım türleridir. Öncekidönemlerle kıyaslandığında sosyal yardımların çeşitlenerek artış gösterdiği görülmektedir.Sosyal yardımlarla ilgili tartışılan konulardan bir tanesi de sosyal yardımların mükerrerbir şekilde gerçekleştirilmesi meselesidir. Bu kapsamda Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBĠS),geç de olsa faaliyete geçirilmiştir. SOYBĠS, sosyal yardım başvurusu yapan kişilerinmuhtaçlıklarını ve kişisel verilerini merkezi veri tabanlarından temin/tespit etme ve mükerreryardımların önlenmesine yönelik kurumlararası (online) veri paylaşımını sağlama amacıylaSosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (SYDGM) tarafından hayata geçirilmiştir.Sosyal Yardım Bilgi Sistemi vasıtasıyla sosyal yardım başvurusu yapan kişilerin hâlihazırda aktifolan sistemden 13 başlık altında 28 ayrı sorgulaması kısa süre içerisinde sonuçlanabilmektedir

Social benefits rather not bring to the therapeutic functionin meeting the needs of needy people , they see the task dressing. In this context, not only in the demand for social assistance, it is determined by the actual needs must be carried out with application of rights-based social assistance. In this study, it has been tried to focus on what are the regulations and amendments, and AK Party governments (2002-2015) in shaping how the practices related to social assistance in Turkey. Although it is known that the AK Party government during the period of increased social assistance spending, it is understood that in recent years tried to establish the welfare-employment link. One of the issues discussed about social assistance is the repetition of social assistance. In this context, the Social Assistance Information System (SAIS) has been put into operation, albeit late. SOYBIS has been implemented by the General Directorate of Social Assistance and Solidarity (SYDGM) for the purpose of providing / identifying the needy and personal data of persons applying for social assistance from central databases and providing inter-institutional data sharing for the prevention of repeated assistance. Under the Social Security Information System, the number of people who apply for social assistance is currently under active activity.
SOCIAL ASSISTANCE APPLICATIONS AK PARTY PERIOD (2002-2015)
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Sosyal Çalışma; Sosyoloji