Anonim şirketlerde kolaylaştırılmış birleşme yöntemi ve bir uygulama - Ayırkan, Yusuf (My University, 2019)
Bu çalışmamızda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile ticaret hayatımıza giren bir kavram olan kolaylaştırılmış birleşme işlemlerinin anonim şirketlerde uygulamasının nasıl yapıldığı, kolaylaştırılmış birleşmenin avantajları ve faydalarının analizinin yapılması amaçlanmaktadır.Çalışmamızın birinci kısmında şirket birleşmelerinin kavramsal çerçevesi ele alınmakta ve şirket türleri Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu açısından ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Çalışmamızın bu kısmında birleşme türleri de ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Birleşme işlemlerinin özellikle vergi kanunlarındaki avantajları detaylı bir şekilde açıklanmıştır.İkinci bölümde ise kolaylaştırılmış birleşme işlemleri ele alınmakta, kolaylaştırılmış birleşme süreçleri detaylı bir şekilde incelenmektedir.Üçüncü kısımda ise kolaylaştırılmış birleşme işlemleri iki anonim şirket üzerinden örnek bir vaka ele alınarak uygulama yapılmakta ve anonim şirketlerin birleşme işlemlerinde tescil için gerekli tüm adımlar tek tek ele alınmaktadır. Sonuç kısmında ise Türk Ticaret Kanunu ile uygulamada çelişen sorunlara açıklık getirilerek mevzuatta yapılması gereken düzeltmeler olduğu sonucuna varılmıştır.

In this study, with the Turkish Commercial Code of law no 6102 which is a concept entered into our commercial life, it's how to implementation of simplified mergers in joint stock companies, aimed how to analyses advantage and benefits of simplified mergers.In the first part of our study, the conceptual framework of companies merger transactions are discussed and the types of companies are discussed in detail in terms of the Code of Obligations and the Turkish Commercial Code. This part of our study has also discussed merger types in details. The merger transactions, especially advantages of tax laws, are explained in detail.In the second part, simplified merger processes are discussed and simplified merger processes are examined in detail.In the third part, simplified merger transactions were carried out through a case study of two joint stock companies. Step by step has been explained registration of merger transactions of joint companies.In the conclusion part, it's explained conflicting problems between the Turkish Commercial Code and practice and it's concludes that there are regulations to be made in the legislation.
Keywords: Accounting; Anonim şirketler; Business; İşletme; Kolaylaştırılmış Birleşme SIMPLIFIED MERGER METHOD; Muhasebe; Stock companies