Türk sinemasında Almanya’ya dış göç olgusu ve kimlik sorunu - Kaplan, F. Neşe (My University, 2005)
Bu çalışma; Almanya'ya göç eden ve bugün Almanya'ya yerleşik olarak yaşayan, Türkiye kökenli insanlardaki kültürel değişimi ve bu değişimle birlikte, bu insanları temsil eden yeni kimliğin oluşum sürecini, Türklerin Alman toplumu içindeki konumlarını, Türkiye ve Almanya ile olan ilişkilerini, ortak bir kimliği temsil etmekle birlikte kuşaklar arasındaki farklılıkları ve kuşakların birbirine göre öteki olma durumunu araştırarak, bu toplumsal gerçekliğin sinemada nasıl temsil edildiğini ve Almanyalı Türkler olgusunun ne olduğunu anlamaya ve ortaya koymaya yöneliktir. Bu amaçla; öncelikle bugün küreselleşme olgusu ile birlikte, içinde bulunduğumuz kültür ortamı ve farklı kimlikteki insanların karşılaşması olgusu çerçevesinde, çok kimliklilik, değişebilen aidiyet ilişkileri araştırılmış, Osmanlı'dan başlayarak Türkiye'nin Batı ile ilişkileri çerçevesinde nasıl bir değişim geçirdiği ve bu değişimin günümüze kadar nasıl sürdüğü bilgisinden hareketle, Batı ile ilişkilerin yeni bir boyutu olarak, Almanya'ya göç olgusunun sinemadaki görüntüsü incelenmiştir. Türkiye'den Almanya'ya göç gerçeğinin, sinemadaki tasviri, hem varolan gerçeğin yansıtılması, hem de bu gerçeğin içinde rahatsız edici bir olgunun değiştirilmesi gerektiğini işaret eden, yani altını çizmek istediği bir sorunu ve bir önerisi olan yapıtlar şeklindedir. Günümüzde, film çekmeye başlayan ve ikinci üçüncü kuşağı temsil eden Almanyalı Türk yönetmenlerin ise filmlerinde vurguladığı tema; farklı kimliklerin, farklı aidiyetlerin karşılaşmasının oluşturduğu sorunları çözmede toplumsal hoşgörü ve evrenselci politikalar gerektiği şeklindedir. Filmlerinde farklı kimlikten ve aidiyetlerden insanları bir araya getirerek, yerellikten evrenselliğe ulaşılabileceğini, ve alt kimliklerden oluşan bir üst kimlikle insanların insan olarak ortak bir paydada buluşabilecekleri önermektedirler. This studty is intends understanding and entlighting the facts called in Germany Living Turks reality. The facts are the cultural transformation of the Turkey originated people those have been immagrated to Germany and living there settled and the process of groving the new identity that represant these people and the position of Turks in German society , their relationship to Turkey and Germany with researching by being 'other' situtation of the generations, even having same presentitation of a common identification's differences of the generations , of this social reality how it is presented in the cinema. The fact of globalization , the cultural habitat that we are in , the fact of meeting of people who have different identities have been in this study's frame. The knowledge of Turkey's relationship to the Western since Ottoman, and its transformation of relationship untill today is also one of the paths. Under the light of all these paths , it has been researched of how it is projected in the movies , the facts of immagration to Germany. The projection of the ' immagration to Germany's reality' in the movies declares its problems and solutions , but also shows the problems that need to be solved. The stories that have been used in the movies by the directors who are represents of the second and the third generations of in Germany living Turks are humanistic and universal politics and a social tolerance by solving the problems that come from different identities and their crash. These stories also advise people to meet at a common point , from diffrent identies people come together , in those movies also showed it is researchable from local to universal by using the new-comer upper identity that based odd many diffrent lover identies.
Keywords: Kitle İletişim Araçları; Türk Sineması