Çağdaş toplumlarda televizyonun MİT ve egemen ideolojik söylemle ilişkisi - Çolak, Metin (My University, 2002)
Bu tezde çağdaş toplumlarda televizyonun nasıl egemen ideolojik söylem ve mitle bütünleşerek anlamlandırma gücünü oluşturduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Televizyonun bu anlamlandırma gücünün ortaya konulmasında yalnızca televizyonun kendisinden kaynaklanan nedenler göz önünde bulundurulmayıp televizyona, ve televizyonun yararlandığı anlamlandırma pratiklerine şekil veren toplumsal formasyonun yapısına ve bu yapının çeşitli perspektiflerden eleştirisine de yer verilmiştir. Birinci bölümde Barthes'ın mit ve egemen ideoloji çözümlemelerinden yola çıkılarak televizyonun mit ve egemen ideolojik söylemle ilişkisi ortaya konulmuş ve bu ilişkide gereksinilen seyircinin konumu araştırılmıştır. Televizyonun mit ve egemen ideolojik söylemle bütünleşerek gereksindiği seyirci tanımının, aslında, çeşitli toplumsal süreçlerle egemenlik altına alınan, bilinebilir bir konuma getirilen çağdaş insandan başkası olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Televizyonun mit ve egemen ideolojik söylemle ilişkisi ve bu ilişki dolayımıyla seyircinin konumu çağdaş toplumsal totalitenin yapısının çözümlenmesiyle daha açık bir biçimde ortaya konulabileceği bu çalışmanın temel savını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çağdaş toplumsal totalitenin çeşitli perspektiflerden eleştirisi yapılmakta ve televizyonun mit ve egemen ideolojik söylemle ilişkisi perspektifler sonucunda değerlendirilmektedir. İkinci bölümde, Marx'ın Yabancılaşma ve Meta Fetişizmi çözümlemelerinden, Lukacs'ın Şeyleşme-Reification, Fragmanlaşma ve Rasyonel Mekanizasyon yaklaşımlarından, Baudrillard ve Debord'un Tüketim ve Gösteri Toplumu eleştirilerinden ve son olarak Frankfurt Okulu'nun eleştirel perspektifinden yararlanılarak çağdaş toplumların yapısı ortaya konulmuştur. In this thesis, it was aimed to clarify how television could create its discourse and signification process with the combination of modern myth and dominant ideological discourse. To achieve that aim, not only the reason arised from the televison itself were considered, but also were benefited various criticisms on modern social formation which was give forms to the signification practices. In the first chapter, I started with the Barthes' analyses of modern mythology and dominant ideology for clarifying the relationships among television, modern myth and dominant ideological discourse. After those starting analyses, I discussed needed viewer quality among those relationships and concluded that, what kind of needed viewer quality, indeed, was the same quality as the dominated, liquidated human being in modern societies. Television relationships with modern myth and the dominant ideological discourse and needed viewer type in those relationships could only be understood with the analysis of modern social totality was the primary thesis of this master thesis. Thus, various criticisms of modern social totality were considered and the determinant relationships among televison, myth and dominant ideological discourse were discussed with that direction. In the second chapter, with the analyses of Marx' Alienation and Commodity Fetishism, Lukacs' Reification, Fragmantation and Rational Mechanization, Baudrillard and Debord's Consumer and Spectacle Society and finally the Frankfurt School critical analyses, I tried to explaine the structures of modern societies.
Keywords: İletişim (Telekomünikasyon); İletişim_Televizyon; Televizyon; Telsiz iletişimi