Enerji sektöründeki piyasa aksaklıkları ve bunların düzenlenmesi - Korkmaz, Soner (My University, 2011)
Küreselleşmeyle birlikte hemen her alanda görülen değişikliklerden piyasa mekanizmasıda nasibini almıştır. Piyasa mekanizmasında meydana gelen değişmeler paralelinde son yüzyıla baktığımızda piyasa ile kamu otoritesinin ilişkisi piyasanın herhangi bir müdahaleye konu olup-olmaması bağlamında sürekli tartışılagelmiştir.Ekonomilerde tam rekabet piyasası özelliklerinin görülmediği durumlarda piyasalar bozulmaktadır. Bozulan piyasalar ise ekonomiyi kaynak tahsisindeki etkinlikten uzaklaştırmaktadır. Özellikle özelleştirme uygulamaları neticesinde özel kesime devredilen sektörlerde görülen piyasa aksaklıklarının kamu otoritesi tarafından denetlenmesi ve düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çalışmamızda cevabını bulmaya çalıştığımız soru da birçok sektörde görülen piyasa aksaklıklarının enerji sektöründe de görülüp-görülmediği eğer görülüyorsa söz konusu aksaklıkların nasıl düzenlendiğini irdelemekti. Çalışmamızın sonucunda enerji piyasasında sektörün özelliklerinden dolayı ortaya bir takım piyasa aksaklıklarının çıktığı görülmüştür. Bu aksaklıkların düzeltilmesi noktasında sektörün düzenleyicisi olan EPDK’nın enerji piyasasında rekabeti sağlayabilmek için daha çok sorumluluk almasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. zelleştirme, piyasa aksaklıkları, enerji sektörü, devlet müdahalesi, regülasyon.

Market mechanism has been got its share from changes which can be seen in almost every area via globalization. When we look at the last century in parallel with changes occurred in the market mechanism, relationship between market and authority of government continiously is debated in the context of any interference which is a subject of market or not.In circumstances where perfect competetion properties is not seen the market disrupts. Disrupted. markets are away from the activity of recosuce assignment to the econmy. Particularly, as a result of privatization operations, necessity of inspection and regulation of market failures, seen on sectors which have been transfered to private sector, by government authority has been occured. In our study, question which we try to find the answer is that market failures, which have been seen in many sectors, are also seen in enrgy sector or not, if it is seen, to examine how the regulation of failures which is in quesiton is done. As a result of our study, occurance of lots of failures is seen due to the nature of the sector in energy market. At the point of to be correction of these failures, necessity of taking more responsibility of EMRA has been occured which is a regulator in energy market in order to provide competition . Key words: Privatization, market failures, energy sector, state intervention, regulation.
Keywords: Enerji; Para Yönetimi