Development of a product design system for micro scale industrial companies and investigation of their network structures - Kuşak, Eyyüp (My University, 2009)
MİKRO ÖLÇEKLİ ENDÜSTRİYEL İŞLETMELER İÇİN BİR ÜRÜN TASARIM SİSTEMİNİN GELİŞTİRMESİ VE BİLGİ AKIŞI AĞININ İNCLENMESİ Bu çalışmada, mikro ölçekli endüstiriyel firmaların hızlı ve stratejik ürün tasarım ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek için sistematik bir method geliştirildi. Müşteri ilişkilerinden başlayarak pilot üretim hattının oluşturulmasına kadar izlenecek usul ve teknikler araştırılıp şekillendirildi.Geliştirilen yöntem ile, buluşçu ürün tasarım tekniklerinin micro ölçekli kuruluşlar tarafından daha hızlı ve etkin bir şekilde uygulanması beklenmektedir. Bu araştırmada sunulan bir çok inceliğin mühendis ve teknisyenlere (mikro ölçekli kuruşlarda çok az sayıda olmasına rağmen) başarılı ürün geliştirmede yardımcı olacağı da düşünülmektedir. Ortaya çıkan birçok prensip ve yaklaşımların bütün ürün çeşitlerinin tasarımına uygun olduğu düşünülsede, buradaki esas, mühendislik içeriği olan ürünlerin geliştirilmesine yöneliktir. Bu çalışma özellikle; problemin formülasyonu, fikrin oluşturulması (konsept) ve ürünün şekillendirilip ortaya çıkartılmasıyla ilgilenmektedir. Umulur ki, bu çalışma mikro ölçekli firmalardaki mühendis ve teknisyenlere, tasarım problemlerinin araştırma ve aydınlatılmasında ayrıca tasarım çözümlerinin oluşturulma ve değerlendirilmesinde yardım edecektir. Yeni ürünler geliştirmekte olan çok sayıda mikro ölçekli firma üzerinde mülakatlar ve araştırmalar yaparak, onların ürün geliştirme yaklaşımları, problemleri ve stratejileri hakkında bilgi edinildi.Sistem geliştirildikten sonra bu firmalarla tekrar bağlantı kuruldu. Geliştirilen sistemi tanıtmak için seminerler düzenlendi ve bu firmaların ürün geliştirme çalışmaları takip edildi.Geliştirilen sistemin etkinliğini belirlemek için bu firmaların daha sonra ki tasarım çalışmalarının sonuçları toplandı ve incelendi. Ayrıca bu doktora tezinde micro ölçekli işletmelerdeki çalışmaların arasındaki bilgi akışı ağı ve teknik çalışmaları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ayrıca firmaların güçlü ve zayıf yönlerini görmeleri açısından faydalı olacaktır.

DEVELOPMENT OF A PRODUCT DESIGN SYSTEM FOR MICRO SCALE INDUSTRIAL COMPANIES AND INVESTIGATION OF THEIR NETWORK STRUCTURES A systematic methodology is developed in this thesis to support rapid and strategic product design and development activities of micro scale industrial companies. Beginning from the customer contact stage until establishing a pilot manufacturing line, the techniques and procedures to be followed are investigated and streamlined. The methodology developed is expected to make the use of creative design techniques more rapidly and efficiently by micro scale enterprises. This research also offers a number of tactics as aids to engineers and technicians (however small in number in micro scale enterprises) for designing successful products. Its main emphasis is on the design of products that have an engineering content, although most of the principles and approaches that it will generate are expected to be relevant to the design of all kinds of products. This work is essentially concerned with problem formulation and the conceptual and embodiment stages of design. It is expected that this work will help the engineers and technicians in micro scale companies in the exploration and clarification of design problems and the generation and evaluation of design solutions. An extensive search in this area and interview with several micro scale companies who are in new product development are made to learn their approach, problems and strategies. These companies are contacted after the system developed in this work. They are given free seminars to learn the system, and their product development works are followed afterwards. After their design work, their responses are obtained to ascertain the effectiveness of the developed system. It is also planned in this thesis to determine the network structure of micro scale companies and their technical workers. This may also indicate the strength and weakness of these companies.
Keywords: Makine Mühendisliği; Ürün Tasarımı