Türkiye’de sermaye piyasalarının gelişimi ve kurumsal yapılanmasının ekonomideki etkisi - Heydarov, Elburus (My University, 2015)
TÜRKİYE’DE SERMAYE PİYASALARININ GELİŞİMİ VE KURUMSAL YAPILANMASININ EKONOMİDEKI ETKİSİ Liberal eğilimli politikaların gelişmesine katkı sağlayanlardan bir tanesi de ülkelerdeki sermaye piyasalarının gelişmesidir. Sermaye piyasalarının gelişmesi ile ülkelerde yatırımların finansmanını sağlamada kolaylıklar getirmesi ile birlikte ülkelerin kalkınmasına da yardımcı olabilmektedir. Kurumsal yönden geliştirilen ve güven sağlayan sermaye piyasaları liberal ekonomilerin avantajlarından birisi haline gelebilmiştir. Türkiye de sermaye piyasasının gelişmesi ekonomik yönden önemli bir avantajı da beraberinde getirmiştir. Çalışmanın amacı; Türkiye de sermaye piyasasının gelişimi ve kurumsal yapılanmasının ekonomideki nasıl bir etki ola bildiğini araştırmaktır. Böylece Türkiye de oluşan sermaye piyasasını kurumsal yapılanması ile iştirakçilerine güven vermesi ve ekonomik değerlendirmeyi beraberinde getirmesi ile mümkün olabilecektir. Çeşitli ülkelerde var olan sermaye piyasaları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler karşımıza çıkarabilmektedir. Türkiye deki sermaye piyasaları da gelişmekte olan sermaye piyasalarının kurumsal olarak değerlendirildiği bir yer olarak çevresinde, Avrupa ülkelerinde ve diğer ülkelerde dikkatle incelendiğigörülmektedir. İstanbul, Türkiye’nin finansal hizmetler açısından merkezi konumundadır. Tarihsel konumu, coğrafi ve stratejik önemi yanında birçok finansal kurumun merkezininburada bulunması, tarih boyunca uluslararası ticaretin merkezinde olması, İstanbul’un dünya finansal merkezi kriterlerine sahip olma potansiyeline işaret etmektedir. Sermaye Piyasası Kurumları,Sermaye Hareketleri, Kamuyu Bilgilendirme, Kurumsallaşma, Uluslararası Finans Merkezi.

EFFECT OF CAPİTAL MARKET AND ITS INSTİTUTİONAL DEVELOPMENTS ON TURKİSH ECONOMY One of the contributors to the development of the liberal-inclined policies is the development of the capital markets in the countries. Development of capital markets facilitates the financing of the investments in the countries, as well as helping the development of the countries. Capital markets which are developed in corporate aspects and give confidence have been able to become one of the advantages of the liberal economies. Development of capital market in Turkey has brought an important advantage with it in terms of economy. The objective of the study is to search the effects of the development and corporate structuring of capital market in Turkey on the economy. Thus, the corporate structuring of the capital market in Turkey will be possible with giving confidence to its contributors and bringing economical evaluation with it. Capital markets in various countries may present developed and developing countries. And it is seen that capital markets in Turkey are carefully evaluated in European countries and other countries as a place where the developing capital markets are evaluated in corporate aspects. Istanbul is the center for Turkey's financial service. Istanbul, as an historical international trade center, it’s geo-strategic location and with the presence of the centrality of many financial institutions, large conglomerates and international companies having criteria it is the world financial center. Capital Market Institutions, Capital Flows, Public Information, institutionalization, International Finance Centre.
Keywords: Bankacılık; Borsa; Sermaye piyasası; Türkiye