Post-national citizenship in europe and migrants - Öke, Burcu (My University, 2011)
Pazarın küreselleşmesi, teknolojideki ilerlemeler, insanların sürekli hareketinden kaynaklanan artan bağlantılar, sorunların uluslararasılaşması ve dünya meselelerinde uluslarüstü örgütlerin artan rolü ve benzeri gelişmeler ‘ulus-sonrası vatandaşlık’ gibi yeni vatandaşlık tanımlamalarına yön vermektedir. Avrupa’daki siyasi bütünleşme de vatandaşlık, milliyet ve ulus-devletin rolü üzerinde tartışmalara yol açan önemli bir faktördür. Siyasi bütünleşme devam ederken, ‘Avrupa Birliği Vatandaşlığı’ kavramı da ortaya çıkmıştır. Bu tezin amacı göçmenlerin topluma dahil edilmesi bağlamında ulus-sonrası vatandaşlığın bir türü olan Avrupa Birliği Vatandaşlığı kavramının sosyo-politik yönlerinin analiz etmektir. Tez üç bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde milliyetçilik teorilerinin ve milliyetçiliğin Avrupa’daki güncel konumunun genel değerlendirmesi yapılmaktadır. İkinci bölümde, ulus-sonrası vatandaşlık kavramı Jürgen Habermas’ın ‘Anayasal Yurtseverlik’ ve Yasemin Soysal’ın ‘Ulus-sonrası Üyelik’ kavramlarıyla ilişkili şekilde tartışılmaktadır. Bu bölüm ulus-sonrası Avrupa Birliği Vatandaşlığı’nın mümkün olup olmadığı ve bu vatandaşlığın günümüz Avrupasında, Avrupa halklarının ve ulusaşırı toplulukların taleplerini karşılayabilecek kapsamlı bir vatandaşlık olup olmadığı sorularına cevap bulmayı amaçlamaktadır. Son bölümde ulus-sonrası vatandaşlığın Avrupa’daki göçmen toplulukları üzerindeki etkileri ve muhtemel faydalarını gözlemleyebilmek için Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenler vaka çalışması olarak incelenmektedir. Bu bölüm göçmenlerin Alman Vatandaşlığı ve Avrupa Birliği Vatandaşlığı’na yaklaşımlarını sunmakta ve onların vatandaşlık deneyimleri ve algılamalarını yorumlamaktadır.

Current developments in the world such as globalisation of markets, ever raising interconnectedness caused by improvements in technology and circulation of people, internationalisation of problems and raising role of supranational institutions in world affairs led to new definitions of citizenship such as post-national citizenship. In Europe, political integration is also another important factor that generates a discussion about citizenship, nationality and the role of nation-state. As political integration of Europe moves along, the concept of ‘European Union citizenship’ has also emerged. The objective of this thesis is to analyze the socio-political aspects of the concept of ‘European Union citizenship’ -a form of post-national citizenship- in the context of migrant inclusion. The thesis is composed of three parts: The first part contains a general evaluation of the theories of nationalism and examines the current status of nationalism in Europe discussing the future of possibilities; the second part discusses the idea of post-nationalism in relation to the Jürgen Habermas’ idea of ‘constitutional patriotism’ and Yasemin Soysal’s concept of ‘post-national membership’. This part aims to find out the answers to the questions of whether a post-national European Union Citizenship is viable; whether it is a comprehensive citizenship that covers all the peoples of Europe and meets the demands of transnational communities in contemporary Europe. In the last part of the thesis, the Turkish immigrants in Germany are examined as a case study to observe the effects and possible benefits of post-nationalism on migrant communities in Europe.
Keywords: Türk Göçmenler_Avrupa; Türkler_Avrupa