The effect of public higher education expenditures on economic growth-a case of Turkey - Şimşek, Ahmet Metin (My University, 2022)
YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ KAMU HARCAMALARININ EEKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ-TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bu çalışmada yükseköğretim kamu harcamalarının Türkiye’nin ekonomik büyümesine olan etkisi ARDL sınır testi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma yıllık bazda olup zaman aralığı olarak 1981 ve 2020 yılları aralığını kapsamaktadır. Ampirik analizde kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla bağımlı değişken, yükseköğretim kamu harcamaları bağımsız değişken, doğrudan yabancı yatırımlar ve toplam mal ve hizmet ithalatının toplam mal ve hizmet ihracatına oranı kontrol değişkeni olarak seçilmiştir. Çalışmada yer alan değişkenlerin durağanlıkları ADF birim kök testi ve yapısal kırılmalı DF birim kök testleri ile sınanmıştır. Birim kök testleri sonucunda (IMP/ EXP) değişkeni düzeyde durağan iken(I(0)), diğer değişkenler ise 1. devresel farklarında durağan(I(1)) oldukları tespit edilmiştir. Çalışmada uygulanan ARDL methodunda varyans ve otokorelasyon sorunlarının olup olmadığı Breush-Pagan-Godfrey ve LM test istatistikleri üzerinden denetlenmiştir. Bulgular ışığında, modelde istatiksel olarak önemli bir varyans ve otokorelasyon sorununun olmadığı tespit edilmiştir. Modelin, uzun dönem istatistik değerleri incelendiğinde F istatistik değerinin tablo kritik değerinden büyük olduğu gözlemlenmiştir. Modeldeki değişkenlerin eş bütünleşik değerler olduğu böylelikle tespit edilmiştir. Analiz sonucunda kamu yükseköğretim harcamalarındaki artış, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılasında artış ile karşılık bulmaktadır. Ayrıca tahmin edilen uzun dönem katsayılarının isitkrar koşullarının incelenmesi amacıyla Cusum ve Cusum Kare testleri yapılmıştır. Tahmin edilen uzun dönem bulgularının, hem Cusum testine hem de Cusum Kare testi sonuçlarına göre %5 anlamlılık düzeyinde istikrar koşullarını sağladığı saptanmıştır. Aralarında eş bütünleşme tespit edilen değişkenler için hata düzeltme mekanizmasının işlevselliğinin tespiti için kısıtsız hata düzeltme modeli bulguları incelenmiştir. Hata düzeltme teriminin(-0,577), istatiksel olarak anlamlı ve mutlak değerce 1’den küçük olduğu sonucu ışığında denge sapmalarının yaklaşık 2 dönem (2yıl) içerisinde geri dengeye geleceği de tespit edilmiştir.

THE EFFECT OF PUBLIC HIGHER EDUCATION EXPENDITURES ON ECONOMIC GROWTH-A CASE OF TURKEY In this study, the effect of public higher education expenditures on Turkey’s economic growth was analyzed by ARDL bound test method. The study is on an annual basis and time period covers the period between 1981 and 2020. In the empirical analysis, gross domestic product per capita was choosen as the dependent variable. The independent variable of the study is the public higher education expenditures and the control variables of the study are the ratio of total imports of goods and services to total exports of goods ans services. The stationarity of the variables in the study were tested with the ADF unit root test and DF unit root with structural break test. As a result of unit root tests, it was determined that (IMP/ EXP) variable was stationary at its level(I(0)) while other variables were stationary their first cyclic difference(I(1)). The existence of variance and autocorrelation problems in the ARDL method applied in the study was checked by using Breush-Pagan-Godfrey and LM test statistics. In the light of the findings, it was determined that there was no statistically significant variance and autocorrelation problem in the model. When the long-term statistical values of the model are examined, it has been observed that the F statistical value is greater than the table critical value. Thus, it was determined that the variables in the model were cointegrated values. As a result of the analysis, the increase in the public higher education expenditures allows to increase in GDP per capita. In addition of this, Cusum and Cusum-Square tests were performed to examine the stability conditions of the estimated long-term coefficients. It was determined that the estimated long-term findings met the stability conditions at the 5% significance level according to both Cusum test and Cusum-Square test results. In order to determine the functionality of the error correction mechanism for the cointegrated variables, the findings the unconstrained error correction model were examined. In the light of the result, the error correction term which is -0,577 is statistically significant and its absolute value is less than 1, it has also been determined that the equilibrium deviations will return to equilibrium within approximately 2 periods( 2 years).
Keywords: ADF Birim Kök Testi; ADF Unit Root Test; ARDL methodu; DF Birim Kök Testi; DF Unit Root Test; Economic Growth; Ekonomik Büyüme ARDL approach; Finance; Maliye; Turkish Higher Education; Türkiye; Yükseköğretimi