İslam hukuku açısından Batı Trakya’daki müftülerin yetkileri - Toptsi, Ritvan (Rıdvan Topçu) (My University, 2011)
GENEL BİLGİLERİsim ve Soyadı : Ritvan Toptsi (Rıdvan Topçu)lahiyatProgramı : İslam HukukuTez Danışmanı : Prof. Dr. Vecdi AkyüzTez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Nisan 2011Anahtar Kelimeler :İslâm Hukuku, Yunanistan, Batı Trakya, müftü, kâdı, yetki, antlaşma, vakıflar, azınlık, Müslüman-Türk azınlığı.ÖZETİSLÂM HUKUKU AÇISINDAN BATI TRAKYA’DAKİMÜFTÜLERİN YETKİLERİGünümüzde Yunanistan sınırları içerisinde kalan ve Batı Trakya diye isimlendirilen bölgede yaşayan Müslüman-Türk azınlığı eğitim, vakıflar ve müftülük gibi toplumsal yapıyı çok yakından ilgilendiren pek çok sorunla yüz yüze gelmektedir. Bu pek çok sorunun içinde en önemlisi ve en çok tartışılanı Batı Trakya Müslüman-Türklerinin Müftülük sorunudur. Bu sorunun iki önemli yönü vardır. Bunlardan birincisi müftülerin seçimi sorunudur. Bu sorunda seçilmiş müftü-atanmış müftü ayırımı tartışılmaktadır. İkincisi ise atanmış müftülerin sahip oldukları yetkilerle ilgili tartışmalardır. Müftülerin seçimiyle ilgili epey çalışmaya rastlamak mümkünken, müftülerin sahip oldukları yetkilerle ilgili bilimsel çalışmalara aynı önemin verildiğini söylemek mümkün değildir. Batı Trakya’daki resmi müftülerin şahıs, aile ve miras hukukuyla ilgili kazaî görevleri yanında, din görevlilerinin göreve gelmesi ve vakıfların denetimi gibi idari yetkilerinin olduğunu da görmekteyiz. Müftülerin sahip oldukları bu yetkiler İstanbul Antlaşması, Atina Barış Antlaşması, Sevr Antlaşması ve Lozan Antlaşması gibi uluslararası antlaşmalara dayanmaktadır. Ancak günümüzde konuyla ilgili ciddi tartışmalar yapılmaktadır. Bu tartışmaların bir kısmı uluslararası antlaşmalarla ilgiliyken, bir kısmı da Yunanlı yazarlar tarafından İslâm hukukuna getirilen eleştirilerle ilgilidir. Söz konusu sebeplerden dolayı bu çalışmamızda, antlaşmalarla kendilerine verilen ve günümüzde de geçerliliğini devam ettiren müftülerin yetkilerini ele alarak konuyla ilgili Yunanlı yazarların düşünce ve eleştirilerine de yer vereceğiz. ABSTRACTREGULATORY IMPACT ANALYSİSandAN APPLICATION ON MUNICIPALITY REVENUES IN TURKEY“ACCOMMODATİON TAX”The efficiency and sustainability of regulations and policies are not overlooked realities by the private sector at the stage of decision making. At the same time, the negative effects of poorly planned regulations on the economic and social well being of society proves that this issue should be taken into the consideration by the public sector as much as the private sector. Accordingly, a number of different methodologies had been prepared to enable high quality, efficient and sustainable regulations in the developed countries. One of these methods is the Regulatory Impact Analysis (RIA).Regulatory Impact Analysis is an information based approach with a view to measure possible positive or negative impacts of regulations (or their alternatives) before decision is taken or implemented to initiate a public service or a program, or set up a management unit or make a change in the current system, the systematic distribution of this impact among all parties and communicate the results to all parties at the stage of decision making.In Turkey, with an aim to improve quality and adopt to the developments of the new age, analysis has been made mandatory with the “Regulation on the Procedure and Substance of Drafting Legislation” published in the 26083 Official Gazette on 17 February 2006.As of this date, in order to systematically evaluate the possible positive and negative impacts of regulations or policies and the distribution of this impact among the different segments of society, applying regulatory impact analysis has been made mandatory.The advantages and disadvantages of a regulation should be carefully calculated when drafting legislation or a decision. Increasing economic growth, setting up a competitive market structure, securing sustainable development, decreasing corruption and bureaucracy costs depend on taking into account the views of all benefactors at the regulatory process of acts, by-laws and policy guidelines.
Keywords: İsam Hukuku; İslam Dini; Müslümanlık; Vakıflar