Collective efficacy and organizational effectiveness: Antecedents and consequences - Arıkan, Selma (My University, 2009)
Kolektif-yeterlik algısı, Öz-yeterlik, Ortamın algılanması, Örgüt Kültürü, Denison Örgüt Kültürü Modeli, Örgütsel Etkinlik ÖZET KOLEKTİF YETERLİK VE ÖRGÜTSEL ETKİNLİK: ÖNCELLER VE SONUÇLAR Kolektif yeterlik Sosyal Bilişsel Motivasyon Teorisi’nin önemli kavramlarından olan

yeterliğin gruplar, takımlar ve topluluklar için bir uzantısıdır. Grubun belirli bir konuda veya işte yetenek ve becerilerini kullanarak başarılı olabileceğine dair ortak inançları ve algısı anlamına gelen kolektif yeterlik konusunda son zamanlarda yapılan çalışmalar artmıştır. Yöneticilerin bireyler kadar grupları da motive etmesinin önem kazandığı günümüz iş dünyasında kolektif yeterlik algısı ile ilgili daha çok çalışma yapılması gerekmektedir. Daha önce yapılan pek çok çalışma kolektif yeterlik algısı ve grup performansı arasındaki pozitif ilişkileri göstermiştir, ancak sonuçlar kadar kolektif yeterlik algısının oluşumuna hizmet eden önceller konusunda da çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma kolektif yeterlik algısı ile ilgili hem öncel değişkenleri hem de sonuç değişkenleri üzerinde çalışmıştır. Farklı örgütlerde çalışan toplam 933 kişinin katıldığı bu çalışma kapsamında hem birey, hem de grup bazında yapılan analizler ile örgüt kültürü ve ortamın algılanması (tepe yönetim, yönetici, grup ve özyeterlik algıları) ile ilgili değişkenlerin bölümle ilgili grup kolektif yeterlik algısı ve şirketle ilgili örgütsel kolektif yeterlik algısının oluşmasına etkileri incelenmiş ve örgüt kültürü ve ortamın algılanması ile ilgili bazı boyutların kolektif yeterlik algısı üzerinde manidar derecede etkili olduğu bulunmuştur. Örgüt seviyesinde yapılan analizlerde de Örgüt Kültürü boyutlarının örgütsel kolektif yeterlik algısı üzerinde manidar etkileri olduğu bulunmuştur. Ayrıca örgüt kültürünün katılım ve vizyon boyutları, çalışan odaklı örgütsel etkinlik faktörünü anlamlı olarak açıklamakta; vizyon ve adaptasyon boyutları ise örgüt odaklı örgütsel etkinlik faktörünü manidar bir şekilde açıklamaktadır. Ayrıca örgütsel kolektif yeterlik algısının bazı kültür boyutları ile örgütsel etkinlik faktörleri arasında kısmi ara değişken etkisi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Collective efficacy, Self efficacy, Perception of context, Organizational Culture, Denison Organizational Culture Model, Organizational Effectiveness ABSTRACT COLLECTIVE EFFICACY AND ORGANIZATIONAL EFFECTIVENESS: ANTECEDENTS AND CONSEQUENCES Collective efficacy is the group, team and collectivity level extension of self efficacy concept in Social Cognitive Theory of motivation. The number of studies about Collective efficacy, which means “group members shared belief on their potency to achieve a certain attainment”, is increasing recently. More studies should be conducted on collective efficacy since today’s managers are not only responsible for motivating individuals but the groups as well. A number of previously conducted studies showed that collective efficacy has a positive correlation with group performance; however more studies should be conducted on the antecedents of collective efficacy beside its consequences. This study is concerned with both the antecedents and consequences of collective efficacy. In this study, which 933 employees working in different organizations attended, in the analyses conducted at individual and group levels, the effects of organizational culture and perception of context variables (top management, leader, group, and self efficacy) on group and organizational collective efficacy were analyzed. It was found that some of the organizational culture dimensions and perception of context have significant effects on group and organizational collective efficacy. At the organizational level analyses, it was found that organizational culture has a significant effect on organizational collective efficacy. Moreover involvement and vision dimensions of organizational culture’s have significant effects on employee oriented organizational effectiveness and vision and adaptation dimensions have significant effects on organization oriented organizational effectiveness. In addition it was found that organizational collective efficacy acts as a partial mediator between some cultural dimensions and organizational effectiveness factors.
Keywords: Denison Örgüt Kültürü Modeli; Örgüt Kültürü; Örgütsel Etkinlik; Öz-Yeterlik