Okul öncesi eğitimde veli ve eğitimcilerin branş eğitimine bakış açılarının incelenmesi - Bozoklu, Emel (My University, 2007)
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE VELİ VE EĞİTİMCİLERİN BRANŞ EĞİTİMİNE BAKIŞ AÇILARININ İNCELENMESİ Bu araştırmada, özel ya da resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların aileleri ve bu kurumlarda görev yapan eğitimcilerin (öğretmenlerin ve bu kurumların idareciliğini yapan yöneticilerin), okul öncesinde branş eğitimini nasıl değerlendirdikleri ile ilgili görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Genel tarama türlerinden biri olan ilişkisel tarama modelinin uygulandığı çalışmanın evrenini, İstanbul’daki özel ve resmi okul öncesi eğitim kurumları; örneklemini ise Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Büyükçekmece, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Şişli ve Zeytinburnu ilçelerinde yer alan 13 özel, 21 resmi okul öncesi eğitim kurumundaki 200 eğitimci ve 411 veli olmak üzere toplam 611 kişi oluşturmaktadır. Araştırma durum saptaması yapmaya yönelik olduğundan veri toplama aracı olarak anket tercih edilmiş ve yazın araştırmasının tamamlanmasından sonra, öğretmen, veli ve yöneticilerinin yanıtlayıcı olarak katılacakları 25 sorudan oluşan “Branş Eğitimine Bakış Açısı Anketi” (BEBA) geliştirilmiştir. Bulgular sonucunda, eğitimci ve velilerin okul öncesinde branş eğitimi olmasına, branş etkinliklerinin çocukların gelişim alanlarını olumlu etkilediğine, branş eğitiminin eğitim kalitesini arttırdığına ve yıl sonu gösterileri için branş eğitiminin olması gerektiğine katıldıkları görülmüştür. Ayrıca veliler branş etkinliklerini maddi bir külfet olarak değerlendirmişlerdir. Bunun yanı sıra bulgularda, araştırmanın alt amaçları doğrultusunda, eğitimcilerin çalıştıkları kurumun bağlı olduğu birim, kurumdaki görevleri,cinsiyetleri, yaşları, mezun oldukları okul, branşları, branş hizmet-içi eğitim alıp almama durumları ile çalıştıkları kurumlarda branş eğitimi olup-olmama durumu ile branş eğitimine bakış açıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Fakat eğitimcilerin hizmet süreleri ile branş eğitimine bakış açıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Yine araştırmanın alt amaçları doğrultusunda, velinin çocuğunun devam ettiği okul öncesi eğitim kurumu, cinsiyetleri, yaşları, öğrenim durumları, meslekleri, eşlerinin meslekleri, gelir durumları, çocuk sayıları, okul öncesi ile ilgili eğitim alıp-almama durumları, çocuklarının hangi yaş grubunda olduğu, branş eğitiminin olup-olmama durumunun okul seçme düşüncesi üzerine etkisi, çocuklarının devam ettiği kurumlarda branş etkinliğinin olup-olmama durumu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Branş eğitiminin, hedeflenen davranışları kazandırmak için okul öncesi eğitim kurumları programlarında amaç değil, araç olarak yer alması ve öğretmenlerin branşlara yönelik donanım eksikliklerinin hizmet-içi eğitimlerle giderilmesi önerilir. Okul Öncesi Eğitim, Branş Eğitimi, Eğitimci görüşü, Veli görüşü

VIEWPOINTS OF PRESCHOOL AND PRIMARY SCHOOL PRINCIPALS, EARLY CHILDHOOD EDUCATION TEACHERS AND PARENTS WHOSE CHILDREN GO TO PRESCHOOL ON BRANCH EDUCATION IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION The aim of this research was to determine how educators (teachers and administrators of the institution) and parents of children attending private and public pre-school institution evaluated pre-school branch education. Being one of the general survey model varieties, the relational survey model used for the universe of this research was designed for private and public pre-school institutes in Istanbul. The sample group comprised of total of 611 people consisting of 200 educators and 411 parents of 13 private and 21 public pre-school institutions in Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Büyükçekmece, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Şişli and Zeytinburnu. To determine the result of the research a survey was preferred and after the summer research was completed, “Branş Eğitimine Bakış Açısı Anketi (BEBA)” (Viewpoint towards Branch Education Survey”) intended for teachers, parents and administrators to respond to was further developed. The diagnosis of the results showed that educators and parents found having pre-school branch education necessary. According to the results, activities by branch institutions positively affected various development areas in children, branch education improved the quality of education and was needed for the end of the school year performances. However, parents assessed the activities by branch education institutions as inconvenient. Adding to this, in the diagnosis, based on statistical data a significant relationship was found between the researcher’s sub-goals, the unit of the institution that working educators belonged to, the employees of the institution, gender, age, graduated school by the employees, departments, whether in-service training was taken or not with having or not having-or not having branch education at their institutions, and viewpoint towards branch education. However, no relationship based on statistical data was found between the amount of service by educators and viewpoint towards branch education. Again based on statistical data a significant relationship was found between the researcher’s sub-goals, continued pre-school institutions that children of the parents’ taking part in this research, gender, age, academic background , career, spouse’s career, income, number of children, whether related education was taken to pre-school education, which age group their children belong to, the effect of having or not having branch education on choosing a school, and having or not having branch education at the school that children are attending. In relation to branch activities of pre-school education principles and goals, obtaining aimed behaviors is not the goal but it is suggested that it should take a part in the pre-school education institutions programs as a tool , and in relation to teachers’ departments, should be used in the in-service education. Pre-School Education, Branch Education, Views of educators, Views of parents
Keywords: Eğitim; Okul Öncesi Eğitim; Öğrenim ve Öğretim_Okul Öncesi