Alauddin Ali B. Muhammed el-bistâmî musannifek’in kaside-i bürde şerhi’nin tahkiki - Bedeva, Abdullah (My University, 2012)
Çalışmamız, Alâaddin Ali b. Muhammed Musannifek’in Şerhi’l-Kasîdeti’l-Bürde isimli eserinin tahkikidir. Henüz küçük yaşta iken eser yazmaya başladığı için Musannifek lakabını (küçük musannif) alan müellif, hicri IX. Yüzyılda yaşamış bir âlimdir. Fahreddîn er-Razî soyundan olan şarih Henüz dokuz yaşında iken Herat’a gitmiş ve orada ilim tahsil etmitir. Tahsil hayatından sonra çeşitli bölgelerde müderrislik yapan Musannifek 842/ 1439 yılında Anadolu’ya gelerek Konya, Bursa ve İstanbul’da dersler vermiştir. Arap dili başta olmak üzere fıkıh, tefsir ve akaid gibi birçok alanda onlarca eser kaleme almıştır. Tahkikini yaptığımız bu eserde Müellif Kaside-i Bürde’yi sözlük, gramer ve dînî ilimler çerçevesinde kolay ve sade bir dil ile açıklamakta ve daha iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmayla eser tanıtılmış ve müellif nüshasına yakın bir nüsha ortaya konularak ilim dünyasına kazandırılmıştır.

The study is an investigation on Alâaddin Ali b. Muhammed Musannifek’s work Şerhi’l-Kasîdeti’l-Bürde. Nicknamed Musannifekhis (small musannif) as he began writing while he was at an early age, the author is a scholar who lived in hijri IXth century. The commentator who descended from Fahrettin Er-Razi went to Herat when he was nine years old and he studied there. After completing studies, Musannifek was tutor in various regions, and in 842 he came to Anatolia and gave lectures in Konya, Bursa and Istanbul. Writing especially the Arabic language, he wrote dozens of works in many areas such as fıqh, the interpretation and belief. The author, in this work we study, explains Eulogy of Bürde with easy and simple language within the framework of dictionary, grammar, and the religious sciences and makes a better way to understand eulogy. In this study, the work was presented and a close copy of the author copy was put forward and introduced to the world of science.
Keywords: Arap Dili