Finansal sistemlerde inovasyon ve kripto paralar - Doğan, Mehmet Murat (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı finansal sistemlerde inovasyon faaliyetlerini kripto paralar çerçevesinde incelemektir. Finansal inovasyonun temelinde bilişim ve internet teknolojileriyle birlikte dijitalleşme yer almaktadır. Teknoloji birçok alanı etkilediği gibi ticaret, ekonomi ve finansal sistemlerinin de merkezinde yer almaktadır. Bu bağlamda yapılan araştırmada inovasyon dijital boyutu da irdelenmektedir. Yapılan incelemelerde finansal sistemlerin inovatif temellerinde dijital teknolojilerin olduğu belirlenmiştir. Dijital teknolojilerin finans dünyasındaki etkisi dolaylı yoldan değil doğrudan bir şekilde olmakla birlikte belirleyici bir rol üstlenmektedir. Bu çerçevede finansal sistemlerin analizinin de dijital inovasyon uygulamalar çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirlenmiştir.Finansal sistemlerdeki bir diğer önemli inovatif faaliyet olan kripto paraların da dijitalleşme ve internete bağlı olarak veri madenciliği aracılığıyla yapıldığı görülmektedir. Üretilen kripto paraların diğer para birimlerine -TL, Euro ya da Dolar gibi- çevrilmesi de reel piyasalardaki dolaşımını artırmıştır. Bununla birlikte kripto paraların e-ticaret sitelerinin bir kısmında da ödeme olarak kabul edilmeye başlanması kripto para borsasının yayılmasını sağlamıştır. Kriptoparaların inovatif finansal sistemlerin para birimi olarak değerlendirilmesi söz konusu olsa da bu para birimlerinin diğer paralar gibi de kullanılabildiği görülmektedir. Finansal sistemlerdeki inovasyonların daha çok ABD ve Çin gibi büyük ekonomilerce üretilip yönetildiği belirlenmiştir. Söz konusu Türkiye olduğunda ise finansal inovasyonlar kamu ve banka hizmetlerine entegre edildiği görülmekle birlikte bu alandaki en önemli inovasyon kaynaklarından olan yapay zeka teknolojisininse beklentilerin altında kaldığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda Türkiye’nin yapay zeka çalışmalarına daha fazla AR-GE bütçesi ayırması gerekmektedir.

The purpose of this research is to examine innovation activities in financial systems within the framework of cryptocurrencies. The basis of financial innovation is digitalization together with information and internet technologies. Technology is at the center of trade, economy and financial systems as it affects many areas. In this context, the digital dimension of innovation is also examined in the research. In the examinations, it has been determined that digital technologies are the innovative foundations of financial systems. Although the impact of digital technologies in the financial world is direct, not indirect, it plays a decisive role. In this framework, it has been determined that the analysis of financial systems should be re-evaluated within the framework of digital innovation applications. It is seen that crypto money, another important innovative activity in financial systems, is made through digitalization and data mining depending on the internet. The conversion of the produced cryptocurrencies to other currencies such as TL, Euro or Dollar has also increased its circulation in the real markets. However, the fact that cryptocurrencies are accepted as payment in some of the e-commerce sites has enabled the spread of the crypto money exchange. Although cryptocurrencies are considered as the currency of innovative financial systems, it is seen that these currencies can also be used like other currencies. It has been determined that innovations in financial systems are mostly produced and managed by large economies such as the USA and China. When it comes to Turkey, it has been observed that financial innovations have been integrated into public and bank services, but artificial intelligence technology, which is one of the most important innovation sources in this field, has remained below expectations. In this context, Turkey needs to allocate more R&D budget to artificial intelligence studies.
Innovation in financial systems and crypto coins
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Crypto currencies; Cryptocurrency; Economic Innovation; Ekonomik İnovasyon; Financial Systems; Finansal Sistemler; Innovation; İnovasyon; Kripto Para; Kripto para birimleri