Riyâz-ı Belde-i Edirne Eseri nüshalarında Ravzatü’l-Hattâtîn bölümü - Tek, Melike Beşer (My University, 2015)
Ahmed Bâdî Efendi’nin 1308 (m. 1891) yılında Ahmed İzzet Paşa’nın teşvikleri neticesinde yazmaya başladığı ve 1315 (m. 1897-98) yılında tamamlamış olduğunu belirttiği Riyâz-ı Belde-i Edirne adlı eseri; Edirne tarihi, kültürü, mimarisi, dönemin önemli bürokratları, aydınları ve devlet adamları hakkında bilgi veren önemli bir eserdir. Bu çalışmada ele almış olduğumuz konu Riyâz-ı Belde-i Edirne adlı eserin “Ravzatü’l-Hattâtîn” bölümüdür. Tebyîz edilmiş nüshası Beyazıt Kütüphanesi T.Y 10392 numarada ve müsvedde nüshası da Edirne İl Halk Kütüphanesi T.Y 2315 numarada kayıtlıdır. Temize çekilmiş nüsha olan Beyazıt nüshası esas alınarak, müsvedde nüsha ile karşılaştırılmış, farklılıklar tesbit edilmiştir. Üç bölümden oluşan bu tezin birinci bölümünde hat sanatına genel bir bakış ve Osmanlı’nın ikinci pâyitahtı olan Edirne’nin hat sanatı tarihindeki yeri hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde eserin müellifi olan Ahmed Bâdî Efendi’nin hayatı ve eserleri üzerinde duruldu. Üçüncü bölümde ise Ravzatü’l-Hattâtîn metni, müsvedde nüsha ile karşılaştırılarak (edisyon-kritik) bu çalışmadan çıkan önemli değerlendirmelere yer verildi. Ahmed Bâdî Efendi, Riyâz-ı Belde-i Edirne, Ravzatü’l-Hattâtîn, Sanat Tarihi, Hat Sanatı, Hattatlar, Edirne, Yazma Eserler. Author: Melike BEŞER TEK Thesis Name: “Ravzatü’l-Hattâtîn” Chapter in the Manuscripts of “Riyâz-ı Belde-i Edirne”

As a result of being encouraged by Ahmed İzzet Pasa, Ahmed Bâdî Efendi began to write his work in the year of 1308 (m. 1891) and, as it is stated in it he completed this work called Riyâz-ı Belde-i Edirne in 1315 (m. 1897-98); a substantial work which gives information about the history,culture, architecture of Edirne, and the significant bureaucrats, intellectuals, statesmen of the relevant period. The subject we addressed in this study is the chapter called “Ravzatü’l-Hattâtîn” of the work Riyâz-ı Belde-i Edirne. The engrossed copy is in Beyazit Library registered with the number of T.Y 10392 and the copy of the manuscript is in Edirne Province Public Library under the number of T.Y 2315. By resting on the engrossed copy in Beyazit Library the manuscript was compared and differences were observed. Consisting of three chapters,in the first part of this thesis an overview of islamic calligraphy take place and information about the situation of Edirne, the second capital of Ottoman Empire, in the history of islamic calligraphy was given. In the second part the life and the works of the author Ahmed Badi Efendi was emphasized. Lastly, In the third part by comparing the text of Ravzatü’l-Hattâtîn with the manuscript (critical edition), significant assessments coming out of this study were discussed. Key words: Ahmed Bâdî Efendi, Riyâz-ı Belde-i Edirne, Ravzatü’l-Hattâtîn, History of Art, İslamic Calligraphy, Calligraphers, Edirne, Manuscripts.
Keywords: Ahmed Bâdî Efendi; Edirne; Edirne (Türkiye); Hat Sanatı; Hattatlar; İslam; Ravzatü’l-Hattâtîn; Riyâz-ı Belde-i Edirne; Sanat; Sanat - Tarih; Sanat Tarihi; Tarh; Yazma Eserler